TALEGAVER:   Eivind Trædal utfordrer leserne til en Støre-quiz.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TALEGAVER: Eivind Trædal utfordrer leserne til en Støre-quiz. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Quiz: Hva sa Støre?

Kan du finne igjen de ekte Støre-sitatene i denne teksten?

Meninger

Sist gang Jonas Gahr Støre skal ha svart klart på et spørsmål, var da han valgte å bli leder for Arbeiderpartiet. Han gikk til toppen av Hallingskarvet alene for å finne rom til all utvetydigheten. «Jeg sa til meg selv i mitt eget påhør at svaret er ja», sa han til NRK. Siden har han blitt stadig mer kryptisk.

For både velgere og potensielle samarbeidspartnere har det blitt utfordrende å finne ut av Arbeiderpartiets politikk. Det stiller nye krav til oss. For å forberede deg på kommende valg, kan du forsøke deg på denne lille Støre-quizen.

Spørsmålet er enkelt: er sitatet ekte eller falskt?

1) [Om oljeutvinning] «Vi må ta høyde for at verdiskapningen vi har i dag, vil være en annen i morgen, eller kanskje før, men vi kan ikke være uberørt av utfordringene det innebærer.»

2) [Om å ta imot Dalai Lama] «Dette er hypotetisk. Hvis jeg blir statsminister, skal jeg tenke gjennom det. Jeg vet at rundt slike spørsmål er det så mange spørsmål en regjering må ta stilling til og vurdere. Det er ikke noen automatikk i at man må gjøre dette. Svaret kan være ja og svaret kan være nei.»

3) [Om mulla Krekar] «Vi står overfor to likestilte dilemmaer: rettssikkerhet, og våre felles verdier, som ikke kan settes opp mot hverandre. Men mange gjør det, og det må vi ha forståelse for".

4) [Om krle] «Det er ikke sikkert i 2017 at veien framover går til 2013, hvis du skjønner hva jeg mener. Dette tror jeg er klar tale.»

5) [Om ytringsfrihet] «Jeg anerkjenner behovet for klare svar, men er det flere motstridende stemmer, og mange av dem er også mine.»

6) [Om han vil være tydelig i landsmøtetalen] «Det jeg kan bruke på talerstolen er ord, og jeg tror de ordene skal beskrive både en virkelighet og en ambisjon»

7) [Om EU] «Det gjelder både kvinner og menn, at de er opptatt av det på godt og vondt, og til dels for kvinners vedkommende enda mer, de da med en skeptisk innfallsvinkel.»

8) [som svar på et spørsmål] «Jeg hører to ting».

9) [om skattenivå] «Jeg vil ikke konkludere på det nivået nå.»

10)[om handlingsregelen] «Jeg er fristet til å sette punktum her, med forbehold om at et punktum raskt kan omgjøres til et kolon.»

11) [om asyl] «Vi må ta ansvar for å ta ansvar».

12) [Om Arbeiderpartiets fokus] «Det er viktigere å kunne fokusere med sideblikket enn med selve fokus.»

Svaret på hva som er Støres ekte sitater finner du under, men innholdet i mange av hans ekte utsagn er stadig i det blå. Bør oljebransjen være uberørt av klimakatastrofen? Hva skiller en «streng» og en «human» asylpolitikk? Vi har et spennende tolkningsarbeid foran oss de kommende årene. Det er lov å håpe at Støre selv vil gjøre den lettere.

Svar:
1) Falskt.
2) Ekte.
3) Falskt.
4) Ekte.
5) Falskt.
6) Ekte.
7) Gro Harlem Brundtland.
8) Ekte.
9) Ekte.
10) Falskt.
11) Ekte.
12) Morten Harket

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.