Quvenzhane (6) kan få Oscar for beste hovedrolle

Tidenes yngste

(Dagbladet): Til tross for at «Kon-Tiki» tar oppmerksomheten her hjemme, og «Lincoln» seiler opp som den store Oscar-favoritten med tolv nominasjoner, er det ni år gamle Quvenzhane Wallis som stjeler overskriftene ute i verden.

Tidens yngste Hun er nemlig Oscar-nominert i kategorien «Beste kvinnelige hovedrolle» for innsatsen i Behn Zeitlins (30) film «Beasts of The Southern Wild», og er med det tidenes yngste som er nominert i kategorien.

Wallis var bare fem år da hun var på audition for filmen, og seks år da innspillingen begynte i 2010.

Stormende jubel Wallis fikk stormende jubel for prestasjon i rollen som jenta Hushpuppy, da «Beasts of The Southern Wild» hadde premiere i fjor.

«Unge frøken Wallis er et virkelig funn. Hun ble plukket ut blant 3500 jenter og har denne kombinasjonen av sårbar og beintøff som kan bære en hel film», skrev Dagbladets anmelder og gav filmen terningkast fem.

Birger Westmo i NRKs «Filmpolitiet» brukte enda sterkere krutt og ga filmen en sekser.

-Jeg har knapt sett maken til prestasjon av et barn på film, skrev han.

Filmen handler om et utenforstående samfunn i de utsatte våtmarksområdene ved kysten av Louisianna, og er blant annet inspirert av orkanen «Katrinas» herjinger.

«Beasts of The Southern Wild» er Zeitlins første langfilm, og fikk i dag fire Oscar-nominasjoner, blant dem «Beste film» og «Beste regi».

Yngst mot eldst Filmen har allerede sanket en hel haug med priser, blant andre hovedprisen på Sundance-festivalen og fire priser fra Cannes.

Wallis må for øvrig kjempe mot Emanuelle Riva (85) om prisen for beste kvinnelige hovedrolle. Riva spilte den ene hovedrollen i «Kon-Tiki»-utfordreren «Amour», og er tidens eldste som er nominert til prisen.

Yngst: Quvenzhane Wallis (9) er tidenes yngste som er nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Da filmen ble spilt inn var hun bare seks år. Foto: NTB Scanpix
Yngst: Quvenzhane Wallis (9) er tidenes yngste som er nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Da filmen ble spilt inn var hun bare seks år. Foto: NTB Scanpix Vis mer