Qvenilds store kveld

Publikum: ca. 320 (stappfullt)

KONSERT: KONGSBERG (Dagbladet): Kongsbergs egen Morten Qvenild, kjent fra pianokrakkene i blant annet Jaga Jazzist, In The Country, The National Bank, Susanna & The Magical Orchestra og Solveig Slettahjells Slo-Mo-grupper, fikk Kongsberg Jazzfestival/DnB NORs store musikerpris under fjorårets festival. I går var tida inne for å kvittere med en konsert, og i ei Smeltehytte så full av folk og varmegrader at knapt en paragraf i arbeidsmiljøloven var tørr, skjedde det.

Den talentfulle, kreative og hardtarbeidende pianisten hadde alliert seg med In the Country-kameratene Roger Arntzen (kontrabass) og Pål Hausken (trommer), og dertil invitert gjestene Andreas Mjøs (vibrafon, gitar), Susanna Wallumrød (sang på to låter) og filmregissør Andreas Riiser (bakgrunnsprojeksjoner). Den alltid søkende Qvenild virker for tida å være opptatt av et banduttrykk der tunge pianoakkorder driver en melodikraftig musikk framover etter et tradisjonelt dramaturgisk mønster, for mange av de nye låtene startet med rolige, melankolske forløp før en oppbyggingsfase ladet musikken med intensitet og spenning inntil det hele kulminerte i crescendo fulgt av rolig uttoning.

Mer enn en gang syntes inspirasjon fra E.S.T. å skinne igjennom, men Qvenild & co. plukker fra mange busker til sitt mangeklangfargede, og på mange måter komplekse brygg, og konserten i går ble nok en engasjerende situasjonsrapport fra en musiker i spennende utvikling.