Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rå hippievibber

Overbevisende utenlandsdebut for sersjant Petter Folkedal og hans hardtsparkende countryrocktropp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KONSERT: Sersjanten Petter Folkedal var en ypperlig norsk Roskilde-tjuvstart i går kveld, og en ditto velpassende avslutningskonsert på den mest hippieaktige av alle Roskilde-scener - den ved teltplassen.

Det var nemlig noe veldig 1969 over bergenserne da de overtok campingscenen etter et Cream-fiksert dansk retroband, en gaffateipfiksert svensk electroclashtrio og et dørgende kjedelig islandsk popband.

Da noen blide dansker kom gående med et digert grønt flagg med marihuanablad på, var assosiasjoner til Gram Parsons' ditto pregede sceneantrekk da han spilte med Flying Burrito Brothers uunngåelig.

Eksportvennlig

Mens Sgt. Petter på plate framstår som en svært eksportvennlig og bergenssofistikert variant av den urbane, langhårede countrymusikken fra slutten av sekstitallet, er liveutgaven mye råere. Ikke i betydningen skranglete - langt derifra - men råere på en kick-ass -måte.

Med produsentduoen Hans Petter «HP» Gundersen og Kato Ådland (Sondre Lerche, Nathalie Nordnes) på henholdsvis pedalsteelgitar og twangy Telecaster på hver sin side av sersjanten får musikken hans et autentisk, instrumentalt løft som plutselig gjør den til en type countrymusikk som blir spiselig og lettfordøyelig for lyttere som egentlig ikke er klar over at de kan like den slags.

Økende respons

Publikumsresponsen økte da også hakk for hakk etter overbevisende utgaver av «How About 25» , «City Of Greens» , «Urban Dreams» og en lang hippierockutskeielse på en bluesinfisert «Drugstore» . Til sist ble Sergeant Petter og hans tropp klappet ut for ekstranummer, en ærbødig versjon av Gene Clark/Flying Burrito-låta «Tried So Hard» , for liksom å understreke at Roskildefestivalen selv i 2003 i bunn og grunn handler om å gjenskape vibbene fra slutten av 60-tallet for stadig nye generasjoner.

Sgt. Petter selv har all grunn til å være fornøyd med sin utenlandsdebut - holder han dette nivået framover, kan det godt hende han overbeviser selv det godt vante amerikanske alt.country-publikummet.

FOLKEHAV FORAN FOLKEDAL: Anslagsvis 3000 mennesker befant seg innenfor se-rekkevidde da «Sergeant Petter» Folkedal gjorde sin utenlandsdebut på campingscenen på Roskilde i går. Han var første norske artist ut på årets festival.