Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rå «Kids»

«Kids» er for all del en bra film, men hadde nok størst sjokkverdi for amerikansk publikum, som i alle år har fått seg servert ungdomsportretter i antiseptiske tenårings«dramaer» med H-melk-sunne heltinner som Molly Ringwald og Ally Sheedy o.a.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For her er jentene like svære og ufine i kjeften når de venninne-snakker om sex og sexopplevelser som gutta. På hjemmebane ble «Kids» sikkert oppfattet som et slag i fleisen. Hva den kanskje var ment som. Og filmens kunstneriske kvaliteter er utvilsomme. Larry Clark (53) har tidligere skildret ungdom på siden av samfunnet i oppsiktsvekkende fotobøker som «Tulsa» (1963) og «Teenage Lust» (1981). Noen av ungdommene i debutfilmen «Kids» har tilknytning til et skateboardmiljø.

Subkultur

De utgjør, som ungdomsgrupperinger flest, en egen subkultur. Deres vagt tegnede sosiale bakgrunn er arbeider-og middelklasse. Stedet er New York City, men storbyen som sådan spiller ingen rolle her. Med mye håndholdt kamera følger Clark en gruppe tenåringers tilværelse gjennom et døgn. De er småkriminelle, de bruker dop og, ja tenk, de har sex. Ubeskyttet sådan. Men 17-åringen Telly vet råd: Han ligger bare med jomfruer, for de er «rene» og smittefrie. Kompisen Caspar har ikke samme draget på jentene, og da han endelig «scorer» via en voldtekt mot den neddopede Jennie, er tragedien og ironien dobbel: Jennie er hiv-positiv etter sitt livs eneste samleie, med den seksuelle slåmaskinen Telly, som følgelig er (den uvitende) smittekilden. Regissør Clark legger ikke papp imellom når han serverer denne historien, etter manus av 20-årige Harmony Korine, og legger seg følgelig åpen for anklage om spekulasjon og «kikking».

Direkte

Men et filmkamera er så å si pr. definisjon en kikker og via det blir vi alle kikkere uansett hva vi ser på. Spørsmålet blir da om man opplever at de nærgående, eksplisitte skildringene i «Kids» er styrt av en seriøs vilje til sannferdighet. Jeg for min del gjør det. Filmen er rak og rå, velsignet fri for hollywoodsk dobbeltkommunikasjon med snuskerier og «advarsler» i samme pakke. «Kids» har fått 15-årsgrense. En helt riktig avgjørelse.