Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rå soul ruster ikke

Dokumentarisk husker- du-film fra før-disko-æraen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Sam Moores ferske soloframføring av den gamle Sam and Dave-låten «When Something Is Wrong With My Baby» er grunn god nok - alene - til å få med seg souldokumentaren «Only the Strong Survive». Der og da begriper hvert fiber i kroppen hva soulmusikk handler om: rå følelser.

Og gjerne en blåserrekke eller to. Det var kjennemerket til Memphis-soulen, som denne filmen handler om. Kretsen rundt de Memphis-baserte platestudioene Stax og Hi Records leverte i 60- og 70-åra en soul som var litt røffere i kantene enn den mer kjente, Detroit-baserte Motown-versjonen. Markante utøvere var Otis Redding, Wilson Pickett, Isaac Hayes, Sam and Dave, Carla Thomas og faren Rufus m.fl.

Ekteparet Hegedus/Pennebakers dokumentarfilm er tilegnet Rufus Thomas, som døde i 2001, 84 år gammel. Opptakene til filmen ble gjort to år tidligere. Gamle Rufus, som også var radiopratmaker med råd om alt fra utrydding av kakerlakker til god musikk, er den karakteristiske gjennomgangsfiguren i en film som både er litt rotete og ufokusert. Litt konsertopptak både av ny og historisk årgang, litt «husker-du»-beretninger fra de overlevende, som nå har fått både rynker, mager og kunstige tenner.

Men de overlevde, i motsetning til f.eks. Otis Redding og Sam Cooke, for de var sterke, som Jerry «Iceman» Butler synger i den vakre tittellåten «Only the Strong Survive». For Sam Moore var det på hengende håret; han peker ut kvartalene rundt Times Square i New York hvor han på tidlig 70-tall levde av å selge heroin og kokain.

Det er nok ingen overdrivelse når det påstås at denne filmen kan komme til å gjøre det samme for soulen som «Buena Vista Social Club» gjorde for den kubanske jazzen. Mangel på stram regi til tross, «Only the Strong Survive» har en smittende varme, en uforfalsket musikkglede - og så bobler den over av medrivende rytmer. Oh, baby!