DEBATT

Elefanten i rommet

Rabalder i kulissene

I forrige uke fikk jeg en telefon fra en venn som fortalte at hans sønn hadde vært vitne til et gjengopprør. Tilbake lå en knivstukket gutt som hans 17 år gamle sønn reddet livet til ved å holde igjen pulsåra.

IKKE UNDERVURDER OSS: Ja da, vi vet alle et det finnes like mange drittsekker blant etnisk norske og kristne som blant innvandrere og muslimer, men slutt å undervurdere oss, skriver Espen Thoresen. Foto: Amund Rich. Løken
IKKE UNDERVURDER OSS: Ja da, vi vet alle et det finnes like mange drittsekker blant etnisk norske og kristne som blant innvandrere og muslimer, men slutt å undervurdere oss, skriver Espen Thoresen. Foto: Amund Rich. Løken Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den nye klisjéen, «I disse tider», er vanskelig å unngå. Det mange glemmer, mens det offentlige rom er sprøytelakkert av siste coronaoppdateringer, er at det «i disse tider» er full action blant dem som vanligvis foretrekker å holde seg i kulissene.

Norske medier vokter seg for å henge halen på katten når det gjelder å identifisere hvilke miljøer som står bak den siste tidas hendelser. Alt blir mye mer vrient når det ikke er snakk om koselige Facebook-oppdateringer om dyr som utvider habitatet i folketomme byer, men om innvandrergjenger som opererer etter dyriske instinkter. Mindre folk ute betyr færre vitner, og mens corona opptrer på hovedscenen er det fritt fram for brutale sideshows på gateplanets alternative scener.

Mange stiller spørsmål om hva som er årsaken til at så mange unge med innvandrerbakgrunn er så aggressive. Jeg også. Derfor kom til å tenke på boktrilogien til Charles Nordhoff og Norman Hall om Mytteriet på Bounty i 1790. For de som har leseropplevelsen til gode gir jeg til beste et kort resymé av en sann historie:

Kaptein Bligh er en drittsekk. Offiser Christian Fletcher og en del av mannskapet gjør mytteri på vei hjem fra Tahiti. De setter kaptein og resten av mannskapet i en redningsbåt som etter lange strabaser tar seg fram til New Guinea. I mellomtida har åtte av mytteristene, tolv tahitiske kvinner, og seks tahitiske menn, seilt Bounty videre til Pitcairn, en øde stillehavsøy, der de setter fyr på båten for ikke å bli oppdaget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer