Rabalder rundt Nordisk råds litteraturpris: - Ikke riktig kandidat

Mener at feil norsk forfatter er nominert.

NOMINERT: Henrik Nor-Hansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen «Termin. En fremstilling av vold i Norge». Han er ukjent for de fleste, og flere stiller spørsmål om han var rett forfatter å nominere til prisen. Foto: Tiden Norsk Forlag
NOMINERT: Henrik Nor-Hansen er nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen «Termin. En fremstilling av vold i Norge». Han er ukjent for de fleste, og flere stiller spørsmål om han var rett forfatter å nominere til prisen. Foto: Tiden Norsk Forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Henrik Nor-Hansen er ikke riktig kandidat til den viktigste litteraturprisen, skrev Ingunn Økland, hovedanmelder og kommentator i Aftenposten.

Kommentaren kom etter at det ble kjent at Nor-Hansen var nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for romanen «Termin. En fremstilling av vold i Norge», sammen med Vigdis Hjort, som er nominert for «Arv og Miljø». Mens Vigdis Hjort har fått massiv oppmerksomhet for «Arv og miljø», og mottatt bokhandlerprisen for romanen som til nå er trykket i over 65.000 eksemplarer, er Henrik Nor-Hansen ukjent for mange. Også innenfor bokbransjen.

Til Bok365.no sier en rekke framtredende personer i bokbransjen at de ikke har hørt om ham.

- Juryen har lett med lykt og lupe etter gode alternativer - mens den opplagte kandidaten sto rett foran dem, skrev Ingunn Økland i kommentaren, og siktet til Karl Ove Knausgård, som i fjor kom ut med romanen «Om våren».

- Ikke brukes til å fremheve ukjente

Dagbladets hovedanmelder Fredrik Wandrup mener det er en mildt sagt overraskende nominasjon.

- Det er nokså innlysende at han i beste fall er en outsider. Man kan stille spørsmål om det er riktig å nominere et så ukjent navn til en så prestisjetung pris, sier Wandrup.

Nordisk råds litteraturpris er en svært gjev pris i litteraturverdenen.

- Derfor bør det være viktig å finne kandidater som både har tyngde og fartstid som gir dem en best mulig sjanse når prisen deles ut. Jeg mener vi har nok av forfattere som både står sterkt i Norge, og som er oversatt til de andre nordiske språkene. I det store og hele synes jeg man bør velge navn som har en sjanse til å vinne, og ikke bruke prisen til å framheve navn man mener bør komme ut i lyset, sier Wandrup.

Han legger til at han har hørt forfatterens navn tidligere, men at han ikke har lest noen av bøkene hans og derfor ikke kan uttale seg om kvaliteten på bøkene.

- Utmerker seg

I begrunnelsen skriver nominasjonskomiteen at «Termin» en kortfattet beretning preget av fortellermessig distanse og en utpreget bevissthet om hvordan språk, psyke og sosial kontroll henger sammen. Nor-Hansens prosjekt utmerker seg som et av de mest egenartede og selvstendige i norsk litteratur per i dag».

Henrik Nor-Hansen selv, sier til Dagbladet at han synes det er både flott og uventet å bli nominert til Nordisk råds litteraturpris.

- Det er overaskende at de har satset på en av de mer smale forfatterne i Norge. Men jeg synes det er veldig modig av juryen at de våger å se forbi de virkelig kjente, sier han.

- Skal ha ros

Om kritikken rundt at han er nominert sier Nor-Hansen at det ikke er noen kriterier for hvem som skal nomineres.

- Jeg tror juryen tenker at de vil løfte fram en ukjent kandidat som har litterære kvaliteter, uten at det dermed er sagt at forfatteren har stort salgspotensiale. Jeg ser jo også på listen over nominerte at det også er smal litteratur fra Sverige, sier Nor-Hansen, og legger til at man foreløpig ikke vet hva juryen i Finland til slutt vil prioritere.

- Men Ingunn Økland skal ha ros for at hun alltid prøver å skape debatt rundt litteraturen, sier han.

Det er de nasjonale medlemmene av nominasjonskomiteen som har nominert verkene. De norske medlemmene er Ane Farsethås, litteraturkritiker og kulturredaktør i Morgenbladet, og forfatter Margaret Skjelbred. Vinneren av Nordisk Råds Litteraturpris avsløres og prisen deles ut 1. november i Finlandiahuset i Helsingfors.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer