Rabbit-Proof Fence

Tre små jenter er kidnappet av staten. Flukten hjemover er 2000 km lang og varer i ukevis med politi i hælene.

FILM: Historien om Molly, Daisy og Gracie er sann, et grelt utslag av den australske statens politikk mot aboriginbefolkningen. Fra 1905 og helt til 1970 var det ren rutine å tvangshente aboriginbarn fra deres hjem og sette dem på anstalt for å lære dem opp som tjenerskap. Barn av såkalt halvkaste skulle dessuten tvangsgiftes med hvite slik at en på sikt kunne «avle bort» hele folket.

Slik var planen for de tre jentene da de i 1931 ble revet bort fra sine mødre og fraktet langt bort.

Men Molly (Everlyn Scampi) er ikke eslet til underkastelse. Hun tar sin lille søster og sin kusine i hånda og legger ut på veien hjem. Ungenes eneste holdepunkt gjennom vilt ødeland er et endeløst langt gjerde, satt opp for å begrense kaninenes skadevirkninger.

På sitt kontor sitter embetsmannen A.O. Neville (Kenneth Branagh) og dirigerer jakten på dem ved hjelp av politi og en aboriginsk spormann.

Phillip Noyce har thrillere som «Patriotenes spill» og «The Bone Collector» på samvittigheten og opererer her i ganske annerledes terreng, der han dempet veksler mellom skildringen av de skrekkslagne jentenes strev for friheten og innklipp av den innbitte Nevilles forfølgelse. Aboriginbarn kaller ham «Mr. Devil». Branagh spiller ham sammenknepet som en mann med tro på saken han er satt til å bestyre. Han har ikke rom for følelser, mens et vell av emosjoner står å lese i øynene til de flyktende jentene.

Innholdet bærer denne ektefølte filmen. Fortellerteknisk er den tradisjonell nok, men ingenting kan ta kraften fra en historie med så mye iboende dramatikk.

Som sporfinneren Moodoo er det all grunn til å merke seg David Gulpilils innsats. I hans blikk er en verden av kvaler - overfor folket han kommer fra og herrene han er satt til å tjene.

JAGES: Molly (Everlyn Scampi) bærer sin søster på ryggen der de rømmer fra tvangstiltak mot hjemmet 2000 km borte.