Anmeldelse Film «Ford v Ferrari»

Racerfilm med gutteaktig sjarme

«Ford v Ferrari» er underholdende og velspilt, men ganske enkel.

VELSPILT: Christian Bale har de store faktene og utspillene, mens Matt Damon er den nøkterne huggestabben i «Ford v Ferrari». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Ford v Ferrari»

Actiondrama

Regi: James Mangold
Skuespillere: Christian Bale, Matt Damon, Caitriona Balfe, Tracy Letts
Premieredato: 29. november 2019
Aldersgrense: 9 år
Orginaltittel: «Ford v Ferrari»

«Gutta på banen mot de tannblekede mennene i dresss»
Se alle anmeldelser

FILM: Det er som om «Ford v. Ferrari» kunne vært gitt ut i bokform i den klassiske serien Gyldendals gode guttebøker.

Det er nemlig noe guttete, gammeldags og ganske sjarmerende over historien: Om de to mennene som elsker fart og bilmotorer, og som må kjempe både mot rivaler fra andre land og mot kyniske menn med dress og blekede tenner på sin egen side av grensen.

Matt Damon spiller Carroll Shelby, racersjåføren og bildesigneren som på sekstitallet ble hyret inn for å hjelpe Ford å hevde seg i konkurransen mot dominerende Ferrari.

Shelby hanker inn den uforutsigbare sjåføren og bilmekanikeren Ken Miles, spilt av Christian Bale, og setter i gang med å konstruere en bil som kan hevde seg mot italienerne i det berømte 24-timersbilløpet i Le Mans.

Elsker ferrari

Regissør James Manggold maler lerretet sitt i klare pasteller og byr på kompetente racingscener der kameraet ligger langt nede, for å gi tilskueren følelsen av å sitte bare noen centimeter over bakken og fly fremover. Det er ellers de blanke, avrundede, ildrøde ferrariene, som får den kjærligste behandlingen av kamera, selv om filmen handler om Ford-siden.

Men den store konflikten i «Ford v Ferrari» står ikke egentlig mellom de to bilgigantene, men mellom Shelby og Miles på den ene siden og Fords markedsførere på den andre; de som er mer opptatt av hvordan løpet tar seg ut på bilder enn ingeniørkunsten og sjåførferdighetene som skal til for å vinne. Dette er nerdene mot salgsfolket, og noen av de mest intense scenene skjer ikke på banen, men i diskusjonene mellom den resignerte Shelby og den opprørte Miles.

Intens Bale

«Ford v Ferrari» er en utstillingsarena for Christian Bale, som i alle betydninger av ordet gir litt for mye gass rollen som den impulsive Miles. Men han holder seg innenfor det troverdige. Damon er roligere, mer responderende. De er sympatiske hovedpersoner i en heller enkel film som klarer å underholdende i nesten to og en halv time. Denslags må anerkjennes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer