Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Racerstøy

Det begynte med en intens, gjennomtrengende, vedvarende lyd. Var det veiarbeid på Torshov?

  • Søndag var 200000 Oslo-borgere til stede på Aker Brygge for å forlyste seg med offshore til sjøs. De resterende 300000 vandret rundt i høstvarmen og lurte på om de hadde fått permanent øresus.
  • Det begynte med en intens, gjennomtrengende, vedvarende lyd. Var det veiarbeid på Torshov? En rask spasertur til Sankthanshaugen avkreftet antakelsen. For det kunne vel ikke være kollektivt veiarbeid i hele Oslo på en søndag. Så var det kanskje sirenen på en brannbil som hadde hengt seg opp? På Majorstua ble lyden mer intens. Nei, ikke i fem timer. Det var det årlige Scandinavian Grand Prix som gikk av stabelen på Aker Brygge.
  • Vi som bor i Oslo må sannsynligvis tåle en del mer støy enn andre. Vi har på sett og vis bedt om det selv. Man kan ikke frede hovedstaden for Grete Waitz-løp, Norwegian Wood-festivaler og Loveparader. Det hører med til bykulturen. Dessuten kan man stikke til skogs, til en annen kant av byen eller man kan holde seg innendørs.
  • Annerledes er det med støy det rett og slett er umulig å slippe unna fra. En lyd man aldri får ut av hodet uavhengig av hvor man beveger seg i byen. En evig påminnelse om at nå leker millionærene seg i havnebassenget igjen. Denne «toppidrettsgrenen» der utøverne selv har betalt TV2 for å lage TV-innslag, der moroa for publikum varer i 30 sekunder, mens prislappen for utøverne er 20 millioner årlig. Der brølet fra motorene er viktigere enn brølet fra publikum. En utfoldelse vi takk og lov ikke trengte å mene noe om. Inntil dette skjedde. På en søndag, den eneste rolige dagen i hele uka.
  • En venn av meg kom med den geniale ideen da vi ropte til hverandre over kafébordet for å overdøve støyen: Hva med å flytte hele båtracet til Nordsjøen? Så kan Gjelsten og Røkke kjøre om kapp rundt Gullfaks C, med oljearbeiderne som tilskuere - hvis de er interessert, da. Så kunne båtene få brøle så mye de ville.

- Da synes de vel plutselig at det ikke interessant å kjøre om kapp lenger, sukket jeg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media