Raddis-individualismen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVIS MAN

kan lære noe av Arbeiderpartiets historie må det være at partiet alltid har stått for individualisme og personlig frihet, skriver partisekretær i Arbeiderpartiet Martin Kolberg i Dagbladet 25. oktober. Der siterer han også venstreideologene Magnus Marsdal og Bendik Wolds sosialistiske manifest «Tredje venstre», som argumenterer (interessant) for at venstresiden må bli individualistisk. Arbeiderpartiets politiske historie handler ikke om annet, hevder Kolberg.

Hallo, Martin Kolberg, hvorfor bruker du det borgerlige begrepet personlig frigjøring når du mener klassekamp? Skammer du deg over ditt eget partis retorikk? Synes du det er umoderne å kalle en spade for en spade? Rett nok snakker ikke venstreideologene Marsdal og Wold om tradisjonell liberalistisk vær-deg-selv-nok-individualisme der enhver tilfredsstiller sine lyster og gir faen i andre. Men er ikke kategorier som individualisme, enkeltmenneskets triumf og personlig frigjøring Høyresidens begreper. Høyresiden har det opplyste individ som grunnleggende politisk-filosofisk forutsetning for sin demokratiske forfatning. Konservative har alltid ment at borgere må [være i stand til å] handle ut fra sine opplyste egeninteresser. Det er rasjonell og begripelig politisk filosofi for folk som vet at de kan fikse tingene sine best selv, uten innblanding fra stat og kommune.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer