Raddisene er så karikerte at de ikke er morsomme

Henrik Langeland overbeviser ikke helt.

VESTKANTFIKSERT: Wonderoyen Langeland har gitt vestkantfolket uforholdsmessig stor plass.

Foto: Håkon Eikesdal
VESTKANTFIKSERT: Wonderoyen Langeland har gitt vestkantfolket uforholdsmessig stor plass. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Hvor var du når Oddvar Brå brakk staven under stafetten i Holmenkollen 1982?

Spørsmålet har blitt en tidsknagg, et symbol på det norskeste norske. Og spørsmålet er etter min mening en genial innfallsvinkel til en roman fra åttitallet.

Langeland selv var ni år da staven brakk, og har ikke klart å finne ut hvor han selv var. Men for de fire ti-tolvåringene i boka kommer stavbrekket til å bli skjellsettende. Holmenkollgutten Lars Meltzer får ved et lykketreff tak i nederste del av den brukne staven, og vinner den symbolsk nok etter et slagsmål med arbeidergutten Remi Halvorsen fra Oppsal. Her er det duket for arbeiderklassehevn.

Simone Bugge Kristoffersen er på Kreta med raddisfamilien sin. Idet Brå brekker staven kommer hun uforvarende over sin far som kopulerer med hotellvertinnen. Mens indiske Amar Singh står sammen med familien i passkontrollen på Fornebu. Stavbrekket avleder passkontrolløren, og de slipper inn med tvilsomme pass.

Marka og Tveitagjengen Det er noe skjematisk med opplegget i denne boka, litt à la den danske tv-serien Krøniken. Familien Meltzer tilhører det nærmeste Norge kommer en adel: Advokater og stortingsmenn, fløyelsnickers, skiforeningen Heming, friluftsliv og nøkternhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer