Rådet Reve til å ta NRK-jobben

Påtroppende styreleder i NRK, Torger Reve, ringte selv nåværende styreleder Kåre Willoch for å rådføre seg om han skulle ta jobben eller ikke. Han fikk positiv respons.

- Torger Reve er et utmerket valg som ny styreleder i NRK, sier Willoch til Dagbladet.

Det var lørdag at Reve ringte Willoch for å forhøre seg om utfordringene han vil stå overfor som ny styreleder i NRK. Han fikk etter det Dagbladet erfarer rådene han trengte for å forvisse seg om at han var rett mann for jobben.

- Min eneste bekymring var om Arbeiderpartiet skulle følge sin gamle utnevnelsestradisjon, og velge leder med partilojalitet. Derfor har jeg ikke vært villig til å erklære min utilgjengelighet som framtidig styreleder på et tidligere tidspunkt. Jeg føler meg ikke skviset ut. Det er godt å være ferdig som leder. Jeg har jo så mye annet jeg skal gjøre, og det begynner å haste, sier en opplagt Willoch.

Høyere profil

Men selv med Willochs velsignelse, vil ikke Reve avsløre seg selv.

- Jeg kan ikke gi noen kommentarer til dette før etter generalforsamlingen i dag. Jeg ber om forståelse, og henviser til kulturministeren, sier Reve til Dagbladet.

Han bekrefter å ha hatt samtaler med Kåre Willoch, men vil ikke utdype hva disse inneholdt.

Torger Reve er 51 år, og har siden 1997 vært rektor ved BI. Før det var han professor i organisasjonsvitenskap ved Norges Handelshøyskole. Han har også bakgrunn som strategisk konsulent for NRK.

Kulturminister Ellen Horn ønsker ikke å kommentere utnevnelsen før dagens generalforsamling, men bekrefter at departementet har alt klart.

Først klokka 13 i dag blir det avslørt om det bare gjelder en utnevnelsen av Reve, eller om hele styret i NRK skal skiftes ut. Uansett er utfordringene for det nye styret omfattende.

- NRK-styret er inkompetent og usynlig, og det har vært en nedgang i styrets kvalitet, sier medieprofessor Hans Fredrik Dahl til Dagbladet.

Ønskes velkommen

Styret må være skikket til å takle framtidas utfordringer, mener Kåre Willoch.

- For det første må styret få bedre orden på økonomien, et arbeid som er godt i gang. For det andre er vi inne i en ny mediesituasjon, der medier som Internett og fjernsyn flyter sammen. Seerne vil ikke lenger velge kanal, de velger program. De gidder ikke vente på nyhetene, men vil ha dem tilgjengelige når de trenger dem. Det er en ny verden NRK må tilpasse seg, og det koster penger. Styret må skjønne hva som skjer.

Eva Stabell, leder for NRKJ, journalistenes fagforening, ønsker Reve velkommen.

- Det høres spennende ut hvis det stemmer at Torger Reve blir ny styreformann. Han er en mann for framtida og utviklingen i NRK. Vi får håpe han er opptatt av journalistikken også.