Radikal islam?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ISLAMDEBATT:For tiden figurerer bekjempelse av radikal islam i Norge høyt på den politiske dagsorden. Det ser ut til at valgår og Hijab-saken har beredd grunnen for en stor debatt som kan være på vei inn på et feilspor. Det er nemlig slik at måten vi debatterer slike utfordringer på har avgjørende betydning for hvor store disse utfordringene i praksis blir. Kort sagt: integreringsdebatten er en vesentlig bestanddel av integreringsprosessen. Det er derfor ikke nødvendigvis konstruktivt å utbasunere at radikale islamistiske grupper skal bekjempes i Norge. Dersom Norge gjør en god jobb med det store flertall av helt vanlige muslimer i Norge, så har vi gjort noe vesentlig i forhold til å sørge for at voldelige strømninger innen islam forblir marginalisert her til lands.

Radikale islamistiske miljøer må følges med på. Men som Utenriksministeren har vært inne på er dette primært en oppgave for Politiets sikkerhetstjeneste. Noe av bakgrunnen for at slike grupper figurerer på PSTs radar finner vi i våre naboland. London har vært et globalt arnested for voldelig islamistisk ideologi. I Sverige er man bekymret for utviklingen på steder som Rosengård. Nederland og Danmark har også hatt befatning med dette, og aksjoner og arrestasjoner har funnet sted. Men dette gir oss ingen grunn til å automatisk forutsette at vi har de samme problemene her. I Danmark hevder radikaliseringseksperter at ordskiftet i danskenes integreringsdebatt har bidratt til å spisse frontene mellom muslimer og ikke-muslimer. Dette er noe norske politikere på stemmejakt bør ta innover seg. Dette handler ikke først og fremst om prosentvise styrkeforhold partiene imellom, men om hva slags samfunn vi vil ha.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer