DEBATT

Radikalisering:

Radikaliseres Norges befolkning på Facebook?

Er vi i ferd med å få et samfunn der majoritetsbefolkningen er viklet inn i innvandringskritiske ekkokamre på Facebook?

FORSKNING: Artikkelforfatter har studert variasjonen i antall Facebook-likes på ulike sider og grupper. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
FORSKNING: Artikkelforfatter har studert variasjonen i antall Facebook-likes på ulike sider og grupper. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Er norsk valgkamp utviklet seg til å ligne amerikanske tilstander der ekkokamre på Facebook setter agendaen? Nei, viser min oversikt over nettsteder på Facebook. Innvandringskritiske nettsteder er fortsatt svært marginale samtidig har det vært en økning i løpet av 2017 som kan bekymre.

"De nye ekkokamrene skaper mentale parallellsamfunn, som truer kvinners ytringsfrihet Utviklingen i Norge ligner oppbygningen til valget i USA", skriver Dag Herbjørnsrud i en mye delt kronikk i Dagbladet 09.02.017. Herbjørnsrud mener vi ser en radikalisering av menn, der mange sitter foran PC-en og sprer frykt og redsel om muslimer, og at det dannes konspiratoriske verdensbilder som får økt tilslutning i majoritetsbefolkningen.

For å underbygge argumentet om fremskridende radikaliseringen og økt innvandringskritikk peker han på en stor økning av artikkeldelinger på Facebook hos de innvandringskritiske nettstedene Document.no og Human Right Service. Herbjørnsrud hevder videre at disse nettstedene og innvandringskritikken får drahjelp av Facebook-personligheter som Halvor Fosli, Helge Lurås, Kjetil Rolness, Jon Hustad og Rune Langeland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer