Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Radikalisering:

Radikaliseres Norges befolkning på Facebook?

Er vi i ferd med å få et samfunn der majoritetsbefolkningen er viklet inn i innvandringskritiske ekkokamre på Facebook?

FORSKNING: Artikkelforfatter har studert variasjonen i antall Facebook-likes på ulike sider og grupper. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
FORSKNING: Artikkelforfatter har studert variasjonen i antall Facebook-likes på ulike sider og grupper. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er norsk valgkamp utviklet seg til å ligne amerikanske tilstander der ekkokamre på Facebook setter agendaen? Nei, viser min oversikt over nettsteder på Facebook. Innvandringskritiske nettsteder er fortsatt svært marginale samtidig har det vært en økning i løpet av 2017 som kan bekymre.

"De nye ekkokamrene skaper mentale parallellsamfunn, som truer kvinners ytringsfrihet Utviklingen i Norge ligner oppbygningen til valget i USA", skriver Dag Herbjørnsrud i en mye delt kronikk i Dagbladet 09.02.017. Herbjørnsrud mener vi ser en radikalisering av menn, der mange sitter foran PC-en og sprer frykt og redsel om muslimer, og at det dannes konspiratoriske verdensbilder som får økt tilslutning i majoritetsbefolkningen.

For å underbygge argumentet om fremskridende radikaliseringen og økt innvandringskritikk peker han på en stor økning av artikkeldelinger på Facebook hos de innvandringskritiske nettstedene Document.no og Human Right Service. Herbjørnsrud hevder videre at disse nettstedene og innvandringskritikken får drahjelp av Facebook-personligheter som Halvor Fosli, Helge Lurås, Kjetil Rolness, Jon Hustad og Rune Langeland.

Spørsmålet vi må stille oss er om Herbjørnsruds diagnose av den norske nettoffentligheten, i sosiale medier og på Facebook spesielt, er riktig eller gal? Ser vi tegn til flere såkalte innvandringskritiske grupper og sider på Facebook? Jeg har fulgt en rekke Faceboogrupper og Facebooksider siste åtte måneder, fra januar til august, som delvis dokumenterer noen av Herbjørnsruds beskrivelser, samtidig er det viktig å se utviklingen i et litt større perspektiv.

Jeg har altså studert variasjonen i antall Facebook likes da dette er en lavterskelinngang til å utrykke interesser og samfunnsengasjement, og derfor en god indikasjon på populariteten på et nettsted eller interessegruppe på Facebook over tid.

Fra januar i år til august har alternative medier med et innvandringskritisk tilsnitt opplevd en samlet økning på 24% Facebook likes som vist i figur 1. Totalt sett har disse fem nettstedene over 88 000 likes, hvor Document.no er størst med litt over 32 000 likes.

Figur 1. Antall Facebook likes på innvandringskritiske nettsteder i januar og august 2017
Figur 1. Antall Facebook likes på innvandringskritiske nettsteder i januar og august 2017 Vis mer

Når det gjelder innvandringskritiske grupper på Facebook så har disse samlet sett opplevd en økning på 25% i perioden januar til august 2017, som vist i figur 2. Største gruppe er "Slå ring om Norge" med nesten 36 000 likes. Totalt er det over tohundretusen likes knyttet til de 11 stedene i figur 2. Dette betyr ikke at det er totalt tohundretusen forskjellige personer. Sannsynligheten er stor for at en og samme person er med i flere enn en av disse gruppene.

Figur 2. Antall Facebook likes av innvandringskritiske Facebookgrupper i januar og august 2017
Figur 2. Antall Facebook likes av innvandringskritiske Facebookgrupper i januar og august 2017 Vis mer

I figur 3 og i samme periode ser vi at tradisjonelle medier som Aftenposten, NRK, VG og Dagbladet har opplevd en samlet økning av Facebook likes på 11%. Økningen er altså mer betydelig i de innvandringskritiske foraene enn hos tradisjonelle medier. Likevel er de innvandringskritiske marginale sammenlignet med de tradisjonelle nyhetsaktørene, hvor jeg kun også har valgt ut fire stykker av de største, men som jo rommer mange flere. Totalt har disse fire nyhetsaktørene alene over 1,4 millioner likes.

Figur 3. Antall Facebook likes til tradisjonelle nyhetsnettsteder fra januar og i august 2017
Figur 3. Antall Facebook likes til tradisjonelle nyhetsnettsteder fra januar og i august 2017 Vis mer

Utfra tallene over i figur 1 og 2 kan vi anta at det mellom 30-40 000 nordmenn som befinner seg i innvandringsfiendtlige ekkokamre, antagelig færre fordi langt fra alle som "liker" en side er særlig aktive. Til sammenligning er det over 3,4 millioner norske brukere totalt på Facebook[1], og i Norge er folketallet på 5 258 317 per januar 2017[2]. Dette betyr at en knapp halvprosent av befolkningen har viklet seg inn i slike grupper.

Derfor - majoritetsbefolkningen er på ingen måte i ferd med å bli radikalisert av ekkokamre på Facebook, slik Herbjørnsruds mener å se. Det er heller ingen tegn til at Norge ligner USA eller at folk flest forholder seg til disse ekkokamrene i valgkampen som foregår i sosiale medier.

[1] https://www.ipsos.com/nb-no/ipsos-tracker-om-sosiale-medier-q117

[2][2]https://www.ssb.no/befolkning/nokkeltall/befolkning

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!