Radikalt nybygg på Vestbanen

Nederlandske arkitekter vant konkurransen om å utvikle Vestbanetomten i Oslo. Det blir et radikalt nybygg.

Office of Metropolitan Arhitecture (O.M.A.) vant arkitektonkurransen om Bjørvika. De var selvsagt overlykkelige.

- Det er ekstremt sjelden med et så stort prosjekt i et så sentralt og viktig område i en hovedstad. Vi er dypt beæret, sa artiktekt Joshua Ramus umiddelbart etter at juryleder Per Ditlev Simonsen hadde offentliggjort vinneren på et arrangement i lokalene til Norsk Form.

3D VIDEO: Her kan du se video av det nye prosjektet. Videoen er laget av ViaNova for Statsbygg.

Du trenger en DivX avspiller for å se videoklippet. Har du ikke det, kan du laste det ned gratis.

Prosjektet er inndelt i flere ulike bygg. Nobels Fredssenter skal ligge i den fredede eksisterende Vestbanebygningen. Det sentrale lave bygget i miden, skal huse nye Deichmanske bibliotek, har en panoramavegg mot fjorden og samler fire større bygninger i ulike størrelser og proposjoner som ligger på tomtene rundt.

- Det er klart at prosjektet må justeres noe. Særlig må det jobbes mer med det urbane estetiske uttrykket, sa Ditlev Simonsen under utdelingen. Han tenkte nok spesielt på høyblokken til høyre for Vestbanebygget som virker dominerende.

Et viktig poeng i utvelgelsen var at prosjektet skulle kombinere kommersielle muligheter, de kulturelle institusjonenes behov og bypolitiske ønsker om å fremstå som en artkitektonisk innovativ hovedstad.

Det var fem bidrag i finalen i arkitektkonkurransen, to hadde blitt spesielt inviterte.

Urbanist

Det er artitekt Rem Koolhaas som står bak O.A.M. Har er kjent som ledende teoretiker og bidragsyter i urbanismediskusjoner de siste tiåra. Han har påvirket mye av rasjonaliteten bak moderne artikektur, og beskrives som en som representerer en ny tradisjon i arkitekturen.

Rem Koolhaas vant arkitektenes Nobel-pris, Pritzkerprisen, for to år siden.

Sannsynligvis vil han få langt større betydning for Oslo enn bare dette prosjektet. Bjørvikaområdet som ligger like ved er allerede trukket inn.

- Dette er begynnelsen på slutten for planleggingen av Vika og begynnelsen på planleggingen av Bjørvika, sa statsråd Victor Nordmann under utdelingen.

Ifølge direktør og prosjekteier Øivind Christoffersen i Statsbygg er dette den mest imponerende arkitektkonkurransen man har sett i Norge.

- Så sterke arkitekter har aldri før kjempet om et norsk prosjekt, sa Christoffersen.

Det nye kultursenteret skal foruten å huse Deichmanske bibliotek, inneholde Stenersenmuseet, kinosenter, kontorer, konferanselokaler, hotell, butikker og boliger. Totalt blir det rundt 130.000 kvadratmeter.

Bygget skal innvies i 2005. Det er Statsbygg som gjennomførte konkurransen.

Disse selskapene deltok:

  • Toyo Ito, Japan (invitert)
  • Lord Norman Foster , England (invitert)
  • OMA (Office for Metropolitan Architecture), Rotterdam (Vinner)
  • Niels Torp AS, Oslo og KHR AS arkitekter , København
  • Marcel Meili, Markus Peter Architekten, Zurich

    Les mer om prosjektet hos Statsbygg.

<B>MODELL:</B> Modellen viser det nye prosjektet. Den lave delen i midten er bibloteket. Den eksisterende Vestbanebygningen ligger til høyre på bildet.
<B>3D:</B> Tredimensjonal modell av bygget sett fra Rådhusbrygga.
<B>RADIKALT:</B> Radikale og nye former midt i Oslo sentrum på Vestbanetomten som gjerne kalles byens indrefilet.