Radio 1 forsvinner fra lufta i Oslo

Heller ikke Radio Tango får konsesjon.

(Dagbladet.no): I formiddag delte Medietilsynet ut konsesjoner til 248 norske nærradioer.

Da ble det samtidig klart at Radio 1 ikke får konsesjon fra kommende nyttår i Oslo eller Stavanger.

- Den store taperen

Administrerende direktør Bente Klemetsdal i SBS Radio er rasende over beslutningen.

- Vi har brukt mye tid og ressurser på å skrive gode og realistiske søknader. Vi vet at radiomarkedet er tøft og vanskelig, noe vi har erfart gjennom mer enn 20 års tilstedeværelse i de lokale radiomarkedene. Derfor har vi forholdt oss til virkeligheten. Vi undrer fælt på hva Medietilsynet er blitt lokket av. Vi er den store taperen i tildelingen, sier Klemetsdal i en pressemelding.

Lars Erik Krogsrud i Medietilsynet forteller at man ikke automatisk får ny konsesjon, selv om man har hatt dette tidligere.

- Det ligger ikke noen implisitt fordel fordi man har drevet tidligere, man får ikke automatisk en ny konsesjon, sier han til Dagbladet.no.

- Realistisk og realiserbar

DEN STORE TAPEREN: Bente Klemetsdal i SBS Radio var strålende fornøyd da Radio Norge kom på lufta. I dag er hun ikke like fornøyd. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
DEN STORE TAPEREN: Bente Klemetsdal i SBS Radio var strålende fornøyd da Radio Norge kom på lufta. I dag er hun ikke like fornøyd. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Han viser til to kriterier: Lokalt programinnhold og en realistisk økonomisk plan.

- Vi har søkere i Oslo som har tilbudt betydelig mer lokalt programinnhold enn Radio1, men ikke har nådd opp fordi de ikke har hatt en realistisk økonomisk plan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg skal kjempestor sympati med Bente Klemetsdal og hennes ansatte, men det kan vi ikke ta spesielle hensyn til, sier Krogsrud til Dagbladet.no.

- Vi mener at vi har levert så realistiske og realiserbare søknader som vi kan ut fra våre økonomiske forutsetninger. Vi har lang erfaring med lokalradio, vi kan dette og har gjort det før. Jeg tviler dessuten litt på hvor realiserbare de andre søknadene er, sier Klemetsdal til Dagbladet.no.

- En tøff belastning

- Dette er ikke over. Vi tar opp kampen for våre 300 000 daglige lyttere og de ansatte, fortsetter Klemetsdal.

Om ikke Radio 1 vinner fram med en klage, betyr det nedleggelse i de to byene. Advokater jobber nå med klagemeldingen.

- Dette vil dessverre måtte få konsekvenser for arbeidsplasser, lyttere, annonsører og eiere. Radio 1 er en merkevare som er bygd opp i løpet av 20 år - og en merkevare som de aller fleste har et forhold til. Dette er en tragisk situasjon for mange. Det var en tøff belastning å varsle mine ansatte om dette på allmøtet i dag, sier Klemetsdal i pressemeldingen.

Radio 1 forsvinner fra lufta i Oslo

- Sjokkerende

Også Radio Tango forsvinner fra lufta, om de ikke vinner fram med klagen sin. Kanalen har satset tungt i det siste, og søkte konsesjon i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.

De fikk ingen.

- Dette er sjokkerende, sier musikksjef Robin Olsen til Dagbladet.no.

Medietilsynet viser til dårlige regnskapstall i sin begrunnelse, men Olsen mener tilsynet ikke har tatt hensynet til at den dårlige økonomien endret seg da Edda Media solgte til Appelsin Media før jul.

- Hvis ikke anken fører fram, blir det nedleggelse. Vi har holdt på i 20 år, og vært en viktig radio for Musikk-Norge, sier Olsen.

Færre konsesjoner

Ifølge NTB fordeler konsesjonene seg på 24 konsesjoner til radioer med døgnet rundt-sendinger (24/7-konsesjon), 102 konsesjoner for allmennradio med 12 timers sammenhengende sendetid på hverdager, og 122 konsesjoner for nisjeradio med deling av sendeflate gjennom lokale sendetidsforhandlinger.

Medietilsynet har videre gitt 159 konsesjoner til drift av anlegg for lokalkringkasting - såkalt senderanleggskonsesjoner.

Det er i alt tildelt 39 færre konsesjoner nå enn ved forrige konsesjonsrunde i 2002. Dette er ifølge prosjektleder Lars Erik Krogsrud en naturlig følge av Medietilsynets ambisjon om å sikre et kommersielt driftsgrunnlag for de neste sju årene.


Se lista over tildelte innholdskonsesjoner her