Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Radiohead-konsert i Oslo Spektrum

Radiohead i Oslo Spektrum: Bestilte bombehunder bare ei uke før konsertstart

Måtte bestilles fra utlandet. 

RADIOHEAD: Radiohead ba om ekstra sikkerhet i form av bombehunder i forkant av konsertene i Oslo Spektrum denne uka. Her fra scenen under den første konserten. Foto: Frank Karlsen 
RADIOHEAD: Radiohead ba om ekstra sikkerhet i form av bombehunder i forkant av konsertene i Oslo Spektrum denne uka. Her fra scenen under den første konserten. Foto: Frank Karlsen  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når Radiohead spiller i Oslo Spektrum denne uka er det hentet inn to bombehunder med tilhørende hundeførere som skal patruljere området innenfor og rundt Oslo Spektrum.

Den siste konserten går av stabelen 20.30 onsdag kveld.

- Det er bandet og managementet som har bedt om bombehundene, på grunn av et ønske om ekstra sikkerhet, opplyser Thomas Kirkeleite, sikkerhetsansvarlig ved Oslo Spektrum.

- Dette ønsket har kommet etter hendelsene i Manchester, det vil si at det har kommet den siste uka. Det er naturlig at artister og band er skjerpet etter en sånn hendelse, sier Kirkeleite til Dagbladet.

Til sammen 22 personer, inkludert sju barn, ble drept og flere ble skadd, etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv etter en Ariana Grande-konsert i Manchester 22. mai.

Det finnes imidlertid ikke noe privat marked for utleie av bombehunder i Norge, og politiet leier heller ikke ut de hundene som de har trent opp til det formålet.

Derfor har arrangøren og Radiohead sitt management vært nødt til å hente hundene i utlandet. To tyske bombehunder med tilhørende hundeførere ble hyret inn på relativt kort varsel for å etterkomme bandets ønske.

Det er ifølge Kirkeleite arrangøren Goldstar Music og bandet i fellesskap som står for kostnadene ved slike avtaler. Dagbladet har vært i kontakt med Goldstar Music, som har valgt å la Kirkeleite stå for uttalelsene når det kommer til detaljer rundt sikkerheten. Arrangøren ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer.

- Ikke økt terrortrussel

Han forteller at det ikke er uvanlig at et internasjonalt band på turné stiller krav om dette, sammen med en rekke andre ting, på den såkalte raider-lista si.

- Men i Norge har det vært uvanlig å bruke bombehunder under konserter. Det ble imidlertid også brukt hunder under Green Day-konserten i januar, sier Kirkeleite, som forteller at de har skjerpet sikkerhetsnivået ved Oslo Spektrum de siste årene, med både synlige og ikke-synlige tiltak.

- Blant annet har vi sikkerhetskontroll ved inngangen, gjennomgang av bagasje og skjerpet fokus både på innsiden og utsiden av byggene, sier Kirkeleite.

Han presiserer imidlertid at det ikke ligger noen økt terrortrussel som bakgrunn for at Radiohead ønsker å bruke bombehunder under sin konsert.

- Det er naturlig at man etter en sånn hendelse øker årvåkenhet og skjerper fokus på rutiner som vi allerede har. Vi har hatt løpende kontakt med politiet. De sier det ikke er noe som tyder at vi behøver å gjøre noe ut over de tiltakene vi allerede har. Vi forholder oss til det, sier han.

RØRTE MANGE: Til sammen 22 personer ble drept og flere ble skadd, etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv etter en Ariana Grande-konsert i Manchester 22. mai. 4. juni var en rekke artister samlet til en minnekonsert. Video: CNN Vis mer
Hele Norges coronakart