Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Radiohead snart tilbake

Med plata «Hail To The Thief» er Radiohead tilbake på «OK Computer»-frekvensen, tror gitarist Ed O'Brian.

Albumet ble spilt inn på sju uker. Til sammenlikning tok det 32 uker å lage «OK Computer».

- Men rekorden er tre uker med debuten «Pablo Honey», sier Ed O'Brian. Den høflige og blide Radiohead-gitaristen ser både fit, happy og produktiv ut når han snakker om Radioheads sjette album med lanseringsdato 9. juni. Men én ting plager O'Brian: Plata kan allerede lastes ned fra Internett.

- Jeg er skuffa. Og det som ligger ute på nettet er jo ikke engang den ferdige versjonen av plata. Det er bare førsteutgaven, sier han og sukker.

Ifølge O'Brian er det en eller annen med tilknytning til studioet de brukte i Los Angeles som står bak.

- Jeg vet ikke om dette fører til at plata selger dårligere. Som liten kopierte vi jo platene våre til opptakskassetter. Men hvis plata var virkelig bra, kjøpte vi en selv.

Kunstverk

Det var kunstverket «OK Computer» fra 1997 som plasserte Oxford-gutta på toppen av musikkindustrien. Med ujevne mellomrom blir bandet og den seks år gamle plata omtalt som «verdens viktigste».

- Det er selvfølgelig enormt flatterende. Men vi tenker ikke så mye på det. Det eneste vi vil er å lage musikk som beveger folk, sier O'Brian.

Innvikling

Radiohead er også kjent for sine fine videoer. O'Brians personlige favoritt er videoen den svenske regissøren Magnus Carlsson lagde til «Paranoid Android».

- Vi er så heldige å ha en dame som plukker ut regissørene for oss. Vi lager musikk og ikke videoer, men en bra video kan gjøre en bra låt helt fantastisk, mener han.

Mange har beskyldt Radiohead for innvikling og ikke utvikling siden «OK Computer». Nå kan det se ut som om bandet har laget en plate ut fra en mindre kompromissløs oppskrift enn for «Kid A» og «Amnesiac».

- «Hail To The Thief» er en mer tilgjengelig plate. Den er mindre komplisert og mer rett på, mener O'Brian.

Monsteret Bush

Radiohead er kjent for å være en samfunnsengasjert gjeng. Og O'Brian stiller til intervju med nyvasket fredsskjorte.

- Jeg er glad Saddam Hussein er borte. Irakerne hadde det forferdelig under ham. Men jeg er usikker på måten Irak ble frigjort på. Jeg stoler ikke på Bush-administrasjonen. Krig løser ingenting. Nå har vi kanskje skapt flere tusen versjoner av Osama bin Laden. Jeg tror vi går inn i en mørk tid.

- Hva synes du om Tony Blair i alt dette?

- Vanskelig å si. Han ofret hele sin karriere for krigen, men kanskje har han bidratt til å temme monsteret?

NY PLATE: Snart er Radiohead tilbake med sin sjette plate. Ifølge gitarist Ed O'Brian kommer de kanskje til Norge i november.<P> <!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media