Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Radiohead

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Radiohead blir av mange betegnet som det mest spennede rockbandet på 90-tallet. Bandet har et voldsomt spenn i sin gitarbasete musikk, og står bak et solid knippe av de beste låtene som er skrevet i løpet av hele tiåret.

Thom Yorke debuterte som 14-åring i skolebandet «TNT» i Oxford. Etterhvert samlet han skolekameratene Colin og Johnny Greenwood, Ed O'Brien og Phil Selway til mer ambisiøse «On A Friday». Bandet fikk kontrakt med EMI under forutsetning av at de fant seg et bedre navn. De lot seg inspirere av Talking Heads-låta «Radio Head» og ga ut singelen «Creep» i 1992.

Singelsalget startet dårlig, og musikkpressen slaktet bandet etter deres første London-opptreden. New Musical Express kalte dem «grenseløst tilgjorte, blaute og ynkelige», og Radiohead forble lokale helter i bydelen Jericho i Oxford, helt til de ble oppdaget av en lokalradio i San Fransisco, som førte til storsalg blant amerikanske slackere både av singelen og albumdebuten «Pablo Honey» (1993)

«Pablo» ga bud om et interessant band, men albumet holdt ikke de forventningene «Creep» skapte. Oppfølgeren «The Bends» (1995) viste med sin elektriske, melodiøse og intense rock at vi sto foran noe stort.

«OK Computer» har blitt trukket fram som 90-tallets «Dark Side of the Moon», Pink Floyds storverk som ble liggende på hitlistene i årevis. At 70-tallsgiganten var en viktig inspirasjonskilde for Thom Yorke ble helt klart da han covret «Wish You Were Here» sammen med amerikanske Sparklehorse på samlealbumet «Come Gaain» (1997). «OK» gikk rett inn på førsteplass på den britiske albumlista, ble årets kritikerfavoritt, og står som et av 90-tallets mest karaktersterke og følelsesintense plater.

Slapp i 2000 albumet «Kid A» som fikk strålende mottakelse av kritikerne. Salgsmessig kom imidlertid ikke plata i nærheten av av hva bandet oppnådde med «OK Computer»