Radiokrig uten tapere

Den første store lytterundersøkelsen viser at P4 holder stand. Men Kanal 24 har skaffet seg 410 000 lyttere. Begge har tjent på mediekrigen.

908 personer fra 15 år er intervjuet av MMI på oppdrag fra Dagbladet. Undersøkelsen er foretatt fra 7. til 9. januar. Den ferske konklusjonen viser at P4 den siste uka har hatt en dekning på 26 prosent. Det betyr 945000 daglige lyttere. Kanal 24 hadde 410000 daglige lyttere og en dekning på 11. NRK P1 er fortsatt soleklart størst med en dekningsprosent på 40. For NRK P2 og NRK Petre er dekningsprosenten på henholdsvis 11 prosent og 13 prosent.

P4-sympati

Håkon Kavli i MMI mener at åpningen av Kanal 24 har ført til at flere lytter på radio i Norge.

- En del av Kanal 24s lyttere ser ut til å komme på toppen av den andre lyttingen, sier Kavli.

Blant dem som har lånt øre til både P4 og Kanal 24 sier 63 prosent at kanalene er svært eller ganske like. 31 prosent av de spurte sier at de har lyttet til Kanal 24 siden den startet opp ved midnatt nyttårsaften. P4s andel av den totale lyttetida, altså markedsandelen, er på 22 prosent. Kanal 24s markedsandel er 5 prosent. Undersøkelsen viser også at lytterne har mest sympati med P4 i de mange konfliktene mellom de to kommersielle kanalene. 48 prosent sier at de har støttet P4 i striden om frekvensbytte og navnekifte. Ni prosent har hatt sympati med Kanal 24 i konfliktene.

NRK P1 holder stand

NRKs radiosjef Nils Heldal er glad både på radioens og NRKs vegne. Han er overrasket over at P1 holder stand og at P2 og Petre faktisk er større enn på lenge.

- Men vi vet ingen ting om dette før etter første kvartal. Jeg tror ikke de gode tallene for P1 vedvarer, men for Guds skyld håper jeg det. Vi regner med å tape noen lyttere, men håper på færrest mulig.

- Hva gjør dere for å hindre lytterflukt?

- Vi har allerede gjort de endringene vi ville gjøre. Vi har renovert Petre, og vi har flyttet barnestoffet fra P2 til P1.

Musikkprofil

- Hva kan de to konkurrentene ta dere på?

- Vi kan sikkert bli tatt på musikkprofilen, for de andre skreddersyr sine profiler. Dersom det norske folk vil høre Elton John hele tida, så mister vi lyttere. Men vi er glade for de musikkpolitiske forpliktelsene vi har. Ellers vil jeg si at Kanal 24 bør bli større enn P4 etter en stund. Kanal 24 må få langt flere lyttere, sier Nils Heldal.

VINNER TERRENG: Her sitter Nina Kraugerud i Kanal 24-studio. De har allerede 410000 daglige lyttere.