Omleggingen fra FM-nettet til DAB:

Radiolyttingen går ned:
- Dramatisk om det er permanent

Det er færre som  hører på radio i Nordland nå enn før FM-nettet slukket. 

FÆRRE LYTTERE: Andelen som lytter på radio i Nordland har gått ned fra 74 til 64 prosent, etter at de nasjonale radiokanalene gikk fra FM-nettet til DAB, ifølge en undersøkelse utført av Kantar TNS. Foto: Arne Hoem / Dagbladet
FÆRRE LYTTERE: Andelen som lytter på radio i Nordland har gått ned fra 74 til 64 prosent, etter at de nasjonale radiokanalene gikk fra FM-nettet til DAB, ifølge en undersøkelse utført av Kantar TNS. Foto: Arne Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er 13,5 prosent færre som hører på radio i Nordland nå, enn det var før FM-slukkingen 11. januar. Da slukket NRK og de kommersielle nasjonale radiokanalene sine FM-sendere, og gikk over til DAB.

Ifølge en undersøkelse utført av Kantar TNS, på vegne av Digitalradio Norge, er det nå 64 prosent som hører på radio i Nordland, mot 74 prosent før slukkingen. Undersøkelsen går på radio generelt - både DAB, kanalene som fortsatt er på FM og andre plattformer.

Heidi Austlid, daglig leder i IKT Norge, mener dette er en betydelig nedgang på kort tid.

- Hvis dette er en permanent nedgang, er det mer dramatisk enn at noen ikke har fått med seg hvordan de skal komme seg over til DAB. Tallene kan også ha sammenheng med dekningsgraden, sier hun til Dagbladet.

DAB-OMLEGGING: Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT Norge, mener det er dramatisk hvis tallene viser en permanent nedgang, og ikke henger sammen med at noen ikke har fått med seg hvordan de skal komme seg over på DAB.
 Foto: 
DAB-OMLEGGING: Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT Norge, mener det er dramatisk hvis tallene viser en permanent nedgang, og ikke henger sammen med at noen ikke har fått med seg hvordan de skal komme seg over på DAB. Foto:  Vis mer

- Gambler med radio

IKT Norge er opptatt av at man lykkes med digitaliseringen og at dekningen er god, siden radio også er et viktig varslingsinstrument.

- Vi vet ikke om disse tallene har med dekning å gjøre, eller om folk bare ikke har skaffet digitalradio. Hvis det er en permanent nedgang må man gå inn og se hva som ligger bak tallene, sier Austlid.

Kantar TNS gjennomførte kartleggingen som en spørreundersøkelse i uke 9.

Per Morten Hoff, IT-konsulent og tidligere daglig leder av IKT Norge, har flere ganger uttalt seg kritisk til overgangen til DAB-radio. Han mener nedgangen i radiolyttingen er verre enn han i utgangspunktet hadde trodd.

- Det er litt tidlig ennå, siden dette er en overgangsfase. Men jeg er redd for at man gambler med radio som medium, sier Hoff, og legger til at han synes dette er trist for radiomediumet.

LOKALRADIO: Svein Larsen, styreleder i Norsk Lokalradioforbund, venter på Cati-undersøkelsen for radio, og tror den vil vise at lokalradio som fortsatt sender på FM-nettet, har fått flere lyttere etter DAB-omleggingen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
LOKALRADIO: Svein Larsen, styreleder i Norsk Lokalradioforbund, venter på Cati-undersøkelsen for radio, og tror den vil vise at lokalradio som fortsatt sender på FM-nettet, har fått flere lyttere etter DAB-omleggingen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Stoler ikke på tallene

Svein Larsen, styreleder i Norsk Lokalradioforbund, synes ikke det er overaskende at radiolyttingen generelt går ned.

Mens de nasjonale radiokanalene har slukket sine FM-sendere, kan de lokale kanalene sende på FM i noen år til. Ifølge undersøkelsen har også andelen som lytter til FM gått ned, fra 25 prosent før slukkingen, til 14 prosent nå. Larsen tror ikke disse tallene stemmer.

- Det synes jeg høres tvilsomt ut. Vi vet at folk ikke alltid vet om de hører på FM eller DAB, siden DAB-radioer også har FM. At det kun var 25 prosent før slukkingen høres altfor lavt ut, sier han.

Han er overbevist om at lokalradio har fått flere lyttere etter at de nasjonale kanalene gikk over til DAB.

- Jeg tror lokaltradio har fått et oppsving, men det vet vi ikke før vi får svaret for Cati-undersøkelsen, den store spørreundersøkelsen for radio, som kommer om noen uker, sier han.

- Noen trenger mer tid

Digitalradio Norge sier de forventet at det ville bli en nedgang i radiolyttingen i overgangsfasen. Daglig leder Ole Jørgen Torvmark legger til at tallene også viser at folk blir med radioen over på digitale plattformer.

- Nedgangen er i tråd med forventningene. Det er naturlig at det er en del lyttere som trenger litt ekstra tid for å få dette på plass. Det er også gledelig at det er solgt så mange DAB-radioer og DAB-adaptere i tiden etter slukkingen, sier Torvmark.

Undersøkelsen viser også at mange har skaffet seg DAB-radio i forbindelse med slukkingen. Nå er det minst èn DAB-radio i 85 prosent av alle husstander i Nordland.

- 77 prosent hadde en eller flere DAB-radioer før slukking, i tiden etterpå har det økt betydelig. 14.000 bileiere har oppdatert til DAB i bilen de siste to månedene. Omlag 53.000 biler i Nordland har nå en DAB-radio eller adapter, sier Torvmark, og legger til at de forventer at bilradio-utskiftingen fortsetter i tiden fremover.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer