Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Radioresepsjonen

Radioshow refses: Sammenlikner «negre» med aper

Tore Sagen overrasker og provoserer på NRK.

REFSES: Tore Sagen får refs etter denne uttalelsen på det populære programmet «Radioresepsjonen» på NRK. Vis mer

NRK sender humorprogrammet «Radioresepsjonen» med brødrene Steinar og Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim - både som podkast og på kanalene P1 og P13. Innslaget «Flauhetskonkurransen» i tirsdagens sending skaper sterke reaksjoner, selv blant komikere.

I programmet sier Tore Sagen at han skal dele noen av sine innerste tanker om klima og rase - det er tanker «som aldri skulle vært publisert», heller ikke i «Flauhetskonkurransen».

Neger-hets på direkten

- Jeg tror negre er dårligere mennesker enn hvite, fordi det er kortere tid siden de var jegere og sankere på savannen. En tilværelse i det moderne Vesten krever mer komplekse kognitive evner enn det som kreves for å jakte ned en gnu.

Slik åpner Tore Sagen når han skal snakke om rase, og fortsetter sik:

- Derfor klarer negerne seg dårligere. Negre likner mer fysisk på aper enn det vi hvite gjør, noe som skulle tyde på at negre og aper er likere hverandre på andre måter.

- Ran drap, voldtekt

Mens det er helt stille fra hans radiokolleger Steinar Sagen og Bjarte Tjøstheim, fortsetter han sin verbale tirade om afrikanere, som han konsekvent omtaler som negre - et ord som forlenget er blitt faset ut av språket.

- Mesteparten av kriminaliteten som begås her i Norge, begås av negre, sier Tore Sagen, og legger til:

- Særlig voldsforbrytelser, ran drap, voldtekt osv. Når negre bryter loven, bør de sendes tilbake til Bongoland, der de kommer fra. God tur, vi har ikke brukt for dere her. Ha det bra negre. Norge for nordmenn, sier han, og avslutter med gutturale skrik og apelyder.

Tvilsomme ytringer

En av dem som reagerer, er Jonis Josef Afrah Abdulle, best kjent som Jonis Josef - komiker fra standup-scenen og NRK. Han mener at slike utsagn legitimerer et tvilsomt tankegods, selv om det er humor.

- Dette er veldig drøyt av Tore Sagen, sier Jonis Josef til Dagbladet:

KRITISERER: Jonis Josef. Foto: Geir Dokken
KRITISERER: Jonis Josef. Foto: Geir Dokken Vis mer

- Jeg tror ikke Tore mener dette. Dette er Radioresepsjonens form for humor, men det er likevel svært drøyt og veldig uheldig, sier komikeren, som selv ikke går av veien for å tøye grenser i humorens tjeneste.

- Ble provosert

Jonis Josef poengterer overfor Dagbladet at han oppfatter Tore Sagen som en bra fyr. Han legger til at vi har ytringsfrihet, og at komikere skal underholde og provosere.

- Her går han over streken. Jeg liker virkelig ikke å leke moralpoliti, men en offentlig uttalelse, fortjener offentlig motstand, sier han:

- Jeg liker å være drøy selv som komiker, og man skal kunne kødde med rase og religion, men det må gjøres litt mer gjennomtenkt enn dette. Her legitimerer han dårlige holdninger, og ikke minst bruk av ordet «neger».

- Skam deg mann

I et innlegg på Instagram tar han et oppgjør mot Tore Sagens humor, og mener det er ganske sykt å melde noe slikt, selv i et humorprogram.

- Skam deg mann, dette er dårlige greier, skriver han på Instagram.

REFSES: Tore Sagen får refs etter denne uttalelsen på det populære programmet «Radioresepsjonen» på NRK. Vis mer

- Men når du går rundt med slike notater på mobilen din og leser de opp på kanskje Norges mest populære radioprogram, begynner man å se et mønster. Jeg har alltid synes at du har vært en hyggelig og fin fyr, men dette er ikke greit ass, skriver han.

Nører oppunder grums

Et stort antall har kommenter rasisthumoren på Josefs Instagram-profil, blant andre Madcon-gutta, som skriver:

- Bra sagt, bror. Vi er selvfølgelig helt enig med deg.

Josef mener dette er uheldig, også fordi det nører oppunder mennesker som faktisk har slike holdninger og mener oppriktig det Tore Sagen harselerer om.

I sin tirade om klima og rase, går Tore Sagen også ut mot dem som hevder at klimakrisen er menneskeskapt, og drar også inn klimaaktivist Greta Thunberg.

- Greta Thunberg har asperger, og bør beskyttes mot seg selv, sier han og oppfordrer til mer oljeboring:

- Klimalobbyen skyver Greta Thunberg foran seg. Klimaet endrer seg hele tiden, uavhengig av menneskelig aktivitet. Det er sola som regulerer temperaturen på jorda.

- Jeg er ikke rasist

Dagbladet har ikke lykkes å få tak i Tore Sagen, men radioprofilen har selv lagt ut en uttalelse på sosiale medier, som lyder:

- Til dem som skulle være i tvil:

- Jeg er ikke rasist. Jeg synes rasisme og fornektelse av menneskeskapte klimaendringer er noe av det flaueste som fins.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media