BEKLAGER:  BBC har nå beklaget hvordan de håndterte situasjonen med radioverten David Lowe, og har tilbudt han jobben tilbake. Foto: NTB Scanpix
BEKLAGER: BBC har nå beklaget hvordan de håndterte situasjonen med radioverten David Lowe, og har tilbudt han jobben tilbake. Foto: NTB ScanpixVis mer

Radiovert fikk sparken i BBC etter å ha spilt en låt med «n-ordet»

Etter én klage fra lytter.

(Dagbladet): Radioverten David Lowe (68) fikk sparken i BBC etter 32 år i kanalen, etter at han spilte låta «The Sun Has Got His Hat On» fra 1932 i sitt program «Singers and Swingers».

I andre vers av låta lyder teksten «He´s been tanning negroes out in Timbuktu, now he's coming back to do the same to you». Etter at BBC mottok én rasisme-klage på programmet grunnet denne låta tok de kontakt med Lowe, skriver BBC News.

- Ble forferdet Radioverten var ikke selv klar over at det såkalte «n-ordet» var brukt i den gitte låta, og sier han ble «forferdet» da han ble gjort oppmerksom på det.

- Jeg er vanligvis ganske oppmerksom på sånne ting og det er første gang jeg har gjort en slik feil. Jeg har ikke lagt merke til at «n-ordet» blir nevnt i teksten, og har ikke fått klager når jeg har spilt denne låten noen ganger før, sier han ifølge BBC.

Lowe skal umiddelbart ha tilbudt seg å komme med en offentlig beklagelse i sitt neste program, eller fratre sin stilling i kanalen.

BBC skal da ha skrevet i en e-post at de foretrakk om han ville fratre sin stilling.

Saken har fått massiv oppmerksomhet i britiske medier. Det har også kommet fram at programmet var spilt inn på forhånd, og skulle vært godkjent av kanalen før det ble sendt.

En talsperson for BBC har bekreftet at programmet var spilt inn på forhånd, men at det ikke var blitt gjort en ekstra sjekk fordi programmet ble kategorisert som «lav risiko».

Støtte av statsministeren Statsminister David Cameron uttalte seg også i går om saken på programmet «Good Morning Britain» på ITV.

- Jeg driver ikke BBC, men i denne saken virker det som man virkelig ikke visste hva som ble sagt i låta, og straffen virker urettferdig. Jeg vet ikke alle fakta, men etter å ha lest det i avisa som alle andre, så virker det litt rart, sa han.

David Lowe har også fått massiv støtte i sosiale medier. BBC har nå valgt å tilby han jobben tilbake.

- Vi har tilbudt David Lowe muligheten til å komme tilbake til sitt program «Singers and Swingers», og vi ville blitt glade om vi fikk han tilbake på lufta. Vi ser at samtalen med David om denne feilen kunne ha blitt håndtert bedre, men om han velger å ikke komme tilbake vil vi takke ham for tiden i kanalen og ønske ham lykke til i fremtiden, har BBC uttalt.
David Lowe skriver på sin blogg at han for tida sliter med sykdom, som har blitt forverret av stresset rundt situasjonen, og at han ikke kommer til å gå tilbake til BBC.

Han takker for den massive støtten.