Radka Toneff laget tidenes beste norske album

100 musikere har kåret de 100 beste platene.

TIL TOPPS: Radka Toneff har ifølge norske musikere laget tidenes beste album. Foto. Paul Owesen / NTB / SCANPIX
TIL TOPPS: Radka Toneff har ifølge norske musikere laget tidenes beste album. Foto. Paul Owesen / NTB / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Da 100 norske musikere skulle kåre de 100 beste norske albumene gjennom tidene, gikk albumet «Fairytales» med Radka Toneff og Steve Dobrogosz fra 1982 til topps.

- Seieren er ikke helt overraskende. Radka er typisk musikernes musiker - deres favoritt. Derfor er det logisk at «Fairytales» gjør det godt på en slik liste. Dette er en plate som veldig mange artister har et forhold til, sier Fredrik Wandrup.

Forfatteren og journalisten har skrevet om utgivelsen i bokserien som følger Morgenbladets kåring. Der viser han hvordan «påfallende mange» fremtredende norske, kvinnelige vokalister har sin egen historie å fortelle om hvordan Radka Toneffs sang kom til å få en egen betydning for deres karriere.

- De har lyttet intenst til Radkas stemme - og er blitt inspirert, sier Wandrup, som selv hørte jazzlegenden for første gang på Jazzklubben på Sogn studentby i 1976

Fra Silje Nergaard, som falt for henne som 16-åring og skrev hyllestsangen «Til Radka», Mari Boine som gjendiktet en av platens sanger, «The Moon Is A Harsh Mistress» til samisk på sin egen debutplate - og til artister som Kari Bremnes, Kristin Asbjørnsen, Bertine Zetlitz, Live Maria Roggen, Unni Wilhelmsen, Susanna Wallumrød, Solveig Slettahjell til Ingrid Olava, som ble født i 1982 - det året da Radka Toneff (30) tok sitt eget liv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer