Rådyrt teselskap

Ingress

Meninger

I nesten ei uke har 800.000 amerikanere i offentlig sektor vært permittert etter sammenbruddet i budsjettforhandlingene i Kongressen. Nå kommer riktignok 350.000 sivilt ansatte i USAs forsvarsdepartement tilbake på jobb i dag, men landet styrer likevel mot politisk og økonomisk kaos — om ikke noe skjer. At de permitterte nå har fått beskjed om at de får tapt lønn etterbetalt, er et lite lys i mørket, men det løser ikke problemene USA nå er oppe i.

Det er de ultrakonservative medlemmene i Tea Party-bevegelsen i det republikanske partiet som sto i spissen for bruddet i budsjettforhandlingene forrige tirsdag. De spiller høyt for å få president Barack Obama til å reversere sin helsereform. Dette er politikere som nærmest forakter amerikansk føderal politikk og er livredde for ikke å bli gjenvalgt av sine dypt konservative velgere om de bøyer av. Likevel er det et faktum at president Barack Obama har størst støtte i den amerikanske befolkningen i denne saken.

I helga har det vært spekulasjoner om at enkelte republikanere er på gli. Vi får håpe det gir resultater, men uansett vil det store slaget stå i dagene før 17. oktober. Da går nemlig fristen for å heve USAs gjeldstak ut. Sier republikanerne nei til dette, kan ikke bare USA, men også resten av verden, bli kastet ut i ei ny økonomisk krise. Den planlagte frihandelsavtalen med Europa står allerede i fare for å bli utsatt, og tilliten til den amerikanske dollaren kan bli sterkt svekket.

I solidaritet med de permitterte statsansatte har mange butikker og kafeer nå begynt å dele ut gratis mat til de som ikke klarer seg. Gratis hamburgere er jo ikke å forakte, men i den situasjonen USA befinner seg nå, er de blitt et symbol på vanstyre.

«Vi stoler på gud» står det på de amerikanske dollarsedlene. Det er ikke sikkert gud stoler like mye på sine tilbedere i landet som er overbevist om at det er et forbilde for hele verden. Og det er all grunn til å spørre seg om det er korrekt å bruke ordet supermakt om et land som ikke klarer å styre seg sjøl og har et politisk system som gang på gang viser sin svakhet — ikke minst når det gjelder forholdet mellom Kongressen og presidenten. At Texas-senator Ted Cruz kunne tale i 21 timer sammenhengende i Senatet i protest mot Obamas helsereform i slutten av september, sier det meste. Man vet ikke om man skal le eller gråte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.