Ræppens Eidsvåg

Farell synes slipstvangen er for streng i norsk ræpp. Det har han gjort noe med. Tekstene hans på debutplata «My Third Eye» er inspirert av Bjørn Eidsvåg.

- Norske hipp-hoppere gir meg ikke en dritt. De ræpper og skriker bare om å ligge rundt. Det er jo uinteressant, sier Farell og vet at han «kicker ass», som han sjøl sier det, med uttalelsen.

- Jeg mener ikke at norske hipp-hoppere ikke kan sakene sine, men det er jo så mye mer i livet enn å ligge med hverandre. Hvorfor ikke tore å synge om alt det andre? Om familie, venner, kjærlighetssorg, selvmordstanker, ensomhet? spør Farell, og har ikke noe imot å bli sammenliknet med Bjørn Eidsvåg tekstmessig.

God kritikk

Farell kom til Norge og drabantbyen Bøler i Oslo fra Honduras som seksåring. Som 11-åring ble han fanget opp som maskot for den Blitz-orienterte raddisgruppa Dreams of Utopia. Etter turbulente oppvekstår med tittelen «sjefherjer» på Bøler skole og som en av de mest beryktede taggerne i byen, gir han ut sitt debutalbum. Han er blitt meget godt mottatt av kritikerne for «My Third Eye», et album som balanserer mellom mørk og kommersiell hipp-hopp.

- Fy faen som jeg har sagt at jeg driter i kritikerne, men jeg kan ikke si det nå, altså. For det er bare tull. Kritikken er viktig, innrømmer Farell, før han tar sats og utdyper sin kritikk mot norsk ræpp.

- Glem USA

- Norske ræppere er ikke enkle, men de tar til seg altfor mye fra USA. Ræppere i Norge bør ikke bry seg om USA. Vi bor tross alt her i Norge, og vi må finne vår egen greie, sier Farell, proppfull av sjøltillit.

Det er en ærlig plate Farell har laget. Nesten i ærligste laget, synes han sjøl. Så ærlig at han unnskylder seg på platecoveret.

- Jeg skriver om svært personlige ting. Jeg føler meg litt for utleverende. Kanskje for ærlig. Jeg griner gjennom hele plata, sier Farell, og trekker fram «Sweet Pain», en låt han skrev da han var helt på felgen. Den er så grinende ærlig at han blir nesten litt flau.

tommy.fossum@dagbladet.no #

LAVMÆLT RÆPPER: Farell er annengenerasjonsræpperen som står for kommersiell, men troverdig hipp-hopp. Hans debutplate, «My Third Eye», er blitt rost av kritikerne. # Foto: CAMILLA TULLY

<B>LAVMÆLR RÆPPER:</B> Farell står for komersielll, men troverdig hipp-hopp