Lambda, Munchmuseet

Rævkjører Bjørvika

Er Lambda en skandale? Det får vi vite når de slår på lyset.

BJØRVIKA: Fasaden på det nye Munchmuseet får flere til å reagere. Reporter: Mathilde Lea. Video: Malene Storrusten. Klipp: Emilie Rydning og Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er to og et halvt år siden kronprinsesse Mette-Marit la grunnsteinen til det som skal bli det nye Munchmuseet i Oslo. Lambda har sakte, men sikkert reist seg, og troner nå over opera, byggeplass, boligblokker og badstuer på Paulsenkaia i Bjørvika.

Men det som ble omtalt som et «lystårn» av juryen i arkitektkonkurransen i 2009, kan vel nå nærmere beskrives som en torn i øyet på forbipasserende.

- Jeg vil si at Munchmuseet suger, både i betydningen at det ikke ser bra ut – men også i betydningen at det suger alt lys ut av Bjørvika, sa arkitekt og redaktør Gaute Brochman til Dagbladet torsdag denne uka.

- Når jeg kommer fra Kvadraturen, ser Munchmuseet ut som en truende svart skygge, en koksgrå kloss, som luter seg over Operaen, fortsatte han.

Brochman er ikke den eneste som mener at bygget er stygt.

Og dermed var Lambda-debatten i gang igjen.

Fredag morgen var jeg så heldig å få en omvisning. Sammen med blant andre kulturbyråd Rina Mariann Hansen (AP) tok jeg på vernesko, hjelm og refleksvest, trasket inn på byggeplassen på Paulsenkaia og kunne ta byggets perforerte aluminiumsplater i nærmere øyesyn.

Ja, de perforerte aluminiumsplatene som pryder nesten hele den utvendige delen av bygget. De som etter sigende skulle vært av glass. Men som, tilsynelatende av kostnadshensyn, altså endte i aluminium.

Noen vil nok mene at det er her den aller største skandalen ligger.

Men vi fortsatte uansett videre. Tok heisen opp i ellevte etasje, før vi gikk opp de siste to, til områdene som snart blir restaurant og bar.

Utsikten var overveldende.

En nesten 360-graders utsikt over Oslo, fjorden, Ekebergåsen.

Det var fantastisk.

For en med høydeskrekk, til og med.

Selve utstillingsområdene fikk vi ikke besøke av sikkerhetshensyn. Men det skal altså bli elleve utstillingssaler, fordelt over sju etasjer. Ca. 4500 kvadratmeter beregnet på kunst, et om lag 4,5 ganger så stort areal som på det nåværende Munchmuseet på Tøyen.

Innvendig er dette et imponerende bygg.

For Munch, for kunsten, er det en seier.

Men...

Og dette er et stort men: Kunne det ikke vært en seier uten å totalt rævkjøre Bjørvika?

Jeg er enig med kritikerne. Utvendig ser ikke dette bygget ut i måneskinn. Eller, la meg omformulere: Det er kanskje i måneskinn det vil se best ut, når det er mørkt og det innvendige lyset skinner gjennom den perforerte aluminiumen. Det er solskinn som er problemet.

Og i Norge har vi som kjent noen svært solrike sommermåneder.

Og: Har vi virkelig bygget et 58 meter høyt hus som skygger over Operaen, skygger for Barcode, bare for å ha et sted der vi kan spise middag og se ut over Oslo?

Det er jo helt ko-ko.

Men nå gjør jeg det litt for enkelt for meg selv. Det er lett å kritisere bygget som nå står i Bjørvika og glemme kampen som måtte til for å få det bygget. Kranglingen i bystyret. Blokkeringene. Hestehandlingen. Tøyen. Miljøkritikken. De tusen som gikk i demonstrasjonstog for Lambda. Det handlet om å gi Munch bygget han fortjente – og det føltes prekært. «Stemningen var slik at det var Lambda eller ingenting», sa en jeg snakket med her om dagen, en av dem som hadde skrevet under på et opprop for Lambda i 2011.

Men da hadde vi også bare sett tegningene, tegningene der bygget, som juryen så fint uttalte det, var «elegant og ikonisk i dens enkelhet og vil bli et lystårn i fjorden som introduserer et fantastisk sted for å nyte Oslos unike landskap».

Nå ser det ut som en grå legokloss, og spørsmålet er hvorfor.

For hvis ikke bygget totalt forandrer karakter når lyset slås på innvendig, er det nok ingen tvil om at dette er en skandale.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer