Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raffinert rånerock

Metallica tar ladegrep og går fra «Load» til «ReLoad». Ammunisjonslagret har økt, og bandet fyrer av tyngre ladninger enn ved forrige krigserklæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likte du «Load», kan du stifte bekjentskap med den litt barskere fetteren «Reload». Og du vil neppe bli skuffet. Hvis du synes at fjorårets album ble for snilt, så sjekk ut 1997-varianten av verdens største heavyrockband.

Tung & stolt

Metallica framstår også som et av de stolteste. Der andre - mer eller mindre vellykket - eksperimenterer med tekno, gjør James Hetfield & co det de kan best. Metallica velger ingen snarvei til himmelen , men fortsetter på den blytunge, gitarbaserte tungrock-sti. For ingen kan sjangeren bedre i dag: en bart- og skinnskjegg-rockstil som på mange måter har overvintret fra 70-tallet, og som ikke vil legge seg ned å dø. Heldigvis, med det forbehold at det er «trynehåret» til Metallica.

For tre år siden da arbeidet med «Load» ble påbegynt, gikk bandet i studio med 27 låter, som ble spilt inn. Utgangspunktet var å gi ut et massivt dobbelt-album, Metallicas svar på Guns N'Roses «Use Your Illusions» 1 + 2, kanskje.

Bedre enn «Load»

Om det var tidsnød eller selskapets og bandets muligheter til å tjene mer penger som førte til at det ble to plater, får andre svare på. I sommer gikk gutta i studio og plukket opp «Load»-overskuddet og videreforedlet råmaterialet - og satte til forstavelsen «Re».

Men tro ikke at dreier seg om B-låter og dårligere overliggere fra «Load». Utgivelsene har et musikalsk slektskap, men «ReLoad» er bedre. Ikke for at det er hardere, men fordi varisjonen er større, uttrykket saftigere, detaljene og melodiene bedre. Bandet har faktisk utviklet sjangeren, hvis det går an å si det om en så konservativ rockvariant. Det låter mer lekent og friskere.

Rånete og raffinert. Rett og slett.

Hele Norges coronakart