Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Råflott Soul-Scott

Jill Scott er utropt til den nye souldronningen av anmelderne. Selv er hun ikke sikker på om det er soul hun driver med. - Men sjela mi er med!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november kommer hun til Europa, og kanskje til Norge. Anmelderne har kastet femmere og seksere etter henne med den største fryd. Så, hvem er Jill Scott, eller «Who Is Jill Scott?», som albumet heter. Hun svarer selv:

- Jeg er en skribent, poet og låtskriver fra Philadelphia. Og så synger jeg. Men egentlig er det ganske dumt å fortelle verden hvem man er når man bare er 28... Jeg vet det ikke helt selv ennå. Spør meg igjen når jeg er 85. Kanskje vet jeg det da.

Kjærlighetssorg

Hun har skrevet dikt siden hun var 14.

- Men jeg begynte å skrive for alvor da jeg var 21. Etter en forferdelig kjærlighetssorg. Var sikker på at jeg skulle dø. Kanskje hadde jeg gjort det, hvis jeg ikke hadde begynt å skrive. Det var som om flere tonn falt av skuldrene mine. Det ble terapi for meg. Jeg viste det til noen venner, og så til noen flere venner. Og så bare ballet det på seg. Plutselig ble jeg bedt om å lese på kafeer, i teatre, på biblioteket og i gallerier.

Soul i sjela

- Var overgangen fra å skrive dikt til å skrive sanger stor?

- Nei, det var et lite steg. Men likevel helt annerledes. Hvis jeg kan nynne en melodi til et dikt, blir det en sang. Ellers kan jeg resitere diktet til musikk. Eller det kan rappes, sier Jill, som også har turnert med rapperne i The Roots.

- Det er et veldig erotisk, sensuelt album...

- Å, ja! Tusen takk! Det var også meningen. Jeg ville at folk skulle finne igjen noe av seg selv.

- Hvordan føles det å bli utropt til den nye souldronningen?

- En ære, selvfølgelig. Men er det soul, det jeg gjør? OK, sjela mi er med, men det er både blues, jazz, latin og rock på plata. Kanskje blir den neste plata noe helt annet. Men sjela mi, my soul, skal alltid være med.