Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raga returnerer - igjen

Raga Rockers er tilbake i kjelleren for å øve inn sitt tiende studioalbum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Michael Krohn er fremdeles diktator, men både gutta og lyden er blitt rundere og mykere.

Dagbladet møter fem godt voksne menn i alderen 40 til 47 år i øvingslokalet på den gamle Ringnesfabrikken i Oslo. Det er snart 25 år siden Michael «Krona» Krohn samlet troppene til det som skulle bli et av flaggskipene i norsk rock. I dag inngår Raga Rockers som pensum i ungdomsskolen, og bandet er et av de fire store norske sammen med DumDum Boys, deLillos og Jokke.

-  Klart det er patetisk å holde på ennå. Vi er ikke akkurat unge lenger, men vi har litt galgenhumor på det, sier Krohn. Han innrømmer at det ikke er lett å eldes med stil:

-  Jeg synes rock\'n\'roll er teit, men jeg elsker det. Vi blir bare bedre og bedre med åra. Vi holder ikke på med dette for pengenes skyld, da burde vi finne noe annet å gjøre. Å spille med Raga gir livet innhold.

Han definerer hva som er rockens syklus: -  20 er du ung, 30 er du voksen, 40 er du gammel og 50 er du fossil.

Etter en vellykket festivalsommer, har Raga bestemt seg for å gi ut en ny plate - sju år etter den forrige. Før bandet presenterer noen av de elleve nyskrevne sangene, varmer de opp med «Ole og Ali» - en norsk-pakistansk homoberetning på krohnsk vis.

Jan Kristiansen grisebanker trommene mens Livio Aiello rundjuler bassen og Arne Sæther kaster seg over tangentene.

Bitter kjærlighet

SPILLESUGNE: Neste år kan Raga Rockers feire 25-årsjubileum. Det gjør de med å spille inn sitt tiende album. Her ser vi herrene i aksjon i øvingslokalet. Fra venstre nærmest kamera           Livio Aiello, Jan Kristiansen, Arne Sæther, Michael Krohn, Nils Aune og Hugo Alvarstein. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
SPILLESUGNE: Neste år kan Raga Rockers feire 25-årsjubileum. Det gjør de med å spille inn sitt tiende album. Her ser vi herrene i aksjon i øvingslokalet. Fra venstre nærmest kamera Livio Aiello, Jan Kristiansen, Arne Sæther, Michael Krohn, Nils Aune og Hugo Alvarstein. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer

-  Faen, det låter ikke så jævlig dette, sier Hugo Alvarstein. Dagbladets utsendte er skjønt enig, bandet er samspilt og lyden balansert.

-  Det er fordi dere ikke spiller så høyt, det, sier Krona.

-  Vi har spilt nok punk opp gjennom åra, legger Nils Aune til.

Gutta fortsetter med «Diktator» før bandets diktator ber dem spille den nye «Aldri mer» og følger på med instrukser.

-  Ikke så mye fuzz, Hugo. Jeg vil ha rein vreng. Og husk spesialakkordene i åpninga.

Det er en umiskjennelig Raga-låt, men mindre monumental og mer kompleks med rastløse rytmer. Dette lover godt.

-  Teksten handler om at jeg aldri mer skal la damer tråkke på meg. Jeg prøver å bli ferdig med de bitre kjærlighetssangene, men det er umulig, sier Krona.

Fattig og deprimert

Michael Krohn lever et godt liv nå, forteller han. Flytta fra Oslo, bor fire mil unna Hønefoss og bruker halvannen time å komme til hovedstaden. Han har kjøpt hus sammen med samboeren, og trives der sammen med guttungen på fire måneder. Selveste asfaltkongen Krona lovpriser stillheten, den friske lufta - og fjernkontrollen.

-  Jeg har vært fattig og deprimert store deler av mitt voksne liv. Men det er prisen jeg har betalt for å være fri.

Raga har øvd inn åtte nye låter. I mars neste år går bandet i studio med 11- 12 nye låter. Albumet blir sluppet høsten 2007.

Det er 15 år siden Raga rocket jula inn, men nå tar de høytida tilbake. 23. desember spiller de på Sentrum Scene.

-  deLillos har overtatt Rockefeller med lettrock , de som vil ha vintertung rock får komme til oss.

Hele Norges coronakart