Ragde: - Kom ned fra pidestallen!

- Statistisk sett er en bok dårligere jo mer den selger, sa Tomas Espedal.

BESTSELGERFORFATTER: Anne B. Ragde lot seg provosere av uttalelsen til Tomas Espedal i et ellers gemyttlig arrangement i Maihaugsalen i går. Her utspørres hun av Arve Juritzen. Jostein Gaarder og Tomas Espedal skimtes i bakgrunnen.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BESTSELGERFORFATTER: Anne B. Ragde lot seg provosere av uttalelsen til Tomas Espedal i et ellers gemyttlig arrangement i Maihaugsalen i går. Her utspørres hun av Arve Juritzen. Jostein Gaarder og Tomas Espedal skimtes i bakgrunnen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Jeg har oppdaget at statistisk sett, jo mer en bok selger, jo dårligere er den, annonserte Tomas Espedal i Maihaugsalen på Lillehammer i går.

Anledningen var Norsk Litteraturfestival og programposten «Vil du bli millionær eller forbli litterær?», der han selv og forfatterkollegene Anne B. Ragde, Tomas Espedal, Anne Oterholm og Jostein Gaarder ble utspurt av Arve Juritzen.

Det hele forløp som et såkalt litterært gameshow, med «Vil du bli millionær»-musikk og -scenografi, og en Juritzen som benyttet anledningen til å lokke de minstselgende forfatterne over til eget forlag (Oterholm ble lovet bestselgerstatus, og Espedal boktittelen «Imot sex»).

- Kom ned fra pidestallen
Svært gemyttlig stemning til tross - Espedals replikk falt ikke i god jord hos Anne B. Ragde, som mot slutten fikk spørsmål om hva Espedal kunne lære av henne:

- Å ikke ta seg selv høytidelig kanskje, og komme ned fra pidestallen. Ikke se på det som farlig at mange leser noe, men heller en berikelse.

- Det er sprøyt fra ende til annen, det er jo en grunn til at mange leser noe, sa hun etterpå til Dagbladet om Espedals uttalelse.

LITTERÆRT GAMESHOW: Arve Juritzen diskuterte penger og salg med f.v. Anne B. Ragde,  Jostein Gaarder, Tomas Espedal og Anne Oterholm i Maihaugsalen i går.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LITTERÆRT GAMESHOW: Arve Juritzen diskuterte penger og salg med f.v. Anne B. Ragde, Jostein Gaarder, Tomas Espedal og Anne Oterholm i Maihaugsalen i går. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hva med alle bøkene som selger under tusen eksemplarer, er de dårligere enn bestselgerne?

- Nei, mange kan være bedre. Men kanskje har de en kverulant forfatter, en forfatter som ikke gidder å løfte på ræva, eller som er sur på bilder, mener hun.

Norsk fenomen
- Jeg føler bare at noen bør si dette. Det finnes forfattere som heller vil skrive god litteratur enn å være på bestselgerlistene, sier Espedal til Dagbladet.

- Jeg sitter overhodet ikke på noen pidestall. Men det er bra hvis du leser bra litteratur. I Norge selger gode bøker ofte veldig lite, sier han.

Anne B. Ragde mener på sin side at det å se på salgbare bøker som dårlige, er et norsk fenomen.

- Du ser det ikke i Sverige og Danmark. Spesielt i Frankrike spør journalistene meg alltid om hvorfor det er slik. Jeg forklarer at vi er en ung nasjon, ikke en kulturnasjon. Vi tror ikke at så mange mennesker kan forstå god litteratur.

- Opplever du at å være bestselgerforfatter gir deg lavere status?

- I de intellektuelle miljøene, åja! Det er spesielt når de arrangerer forelesninger på Blindern om hvorfor boka mi er dritt, også blir den samme boka hyllet over en helside i Le Monde, sier hun.

Les også saken om rike og fattige forfattere:
- Hadde ambisjonen min vært å bli styrtrik, ville jeg blitt børsmegler.