Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ragde er en tyv

Anne B. Ragde står på barrikadene mot piratkopiering av bøker, samtidig som hun har ulovlig nedlastet musikk på mp3-spilleren sin.

HAR PIRATLÅTER I et intervju med Dagens Nærlingsliv innrømmer Anne B. Ragde å ha 1800 piratkopierte låter på Ipoden-sin. Samtidig raser hun mot at hennes egne bøker lastes ulovlig opp på nett. Foto: Berit Roald / SCANPIX
HAR PIRATLÅTER I et intervju med Dagens Nærlingsliv innrømmer Anne B. Ragde å ha 1800 piratkopierte låter på Ipoden-sin. Samtidig raser hun mot at hennes egne bøker lastes ulovlig opp på nett. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfatteren Anne B. Ragde (53) fortalte i et intervju med Dagens Næringsliv sist lørdag at hun mister nattesøvnen fordi bøkene hennes blir lastet ned ulovlig. I samme intervju kom det fram at Ragde selv har 1800 piratkopierte låter på mp3-spilleren sin.

Det provoserer den norske musikkbransjen kraftig.

- Det er tyveri å ha nedlastede låter på Ipoden sin. Det er det samme som å stjele penger, bare at man gjør det i skjul, sier bassist og låtskriver William Kristoffersen i Ole Ivars til Dagbladet.

Han reagerer på Ragdes uttalelser på gårsdagens NRK Kulturnytt, hvor hun blant annet forsvarer de ulovlig nedlastede låtene med «at hun ikke kjenner noen som kjøper så mye musikk som henne».

- Dette henger ikke på greip. Hun kan ikke si at hun mister nattesøvnen på grunn av nettpirater som legger bøkene hennes ulovlig ut på nettet, mens hun samtidig har andres åndsverk lastet opp på Ipoden sin uten å betale for det, sier Ole Ivars-vokalisten.

- Selvsentrert Kristoffersen får støtte av fiolinist og komponist Øyvind Staveland i Vamp.

- Ragde må være veldig selvsentrert om hun tror at hun kan ha så mange piratkopierte låter som hun vil på mp3-spilleren sin, samtidig som hun klager på at andre laster ned bøkene hennes, sier han, og legger til:

REAGERER: William Kristoffersen i Ole Ivars.  Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet
REAGERER: William Kristoffersen i Ole Ivars. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet Vis mer

- Lurer på hva hun hadde sagt om jeg brukte den samme argumentasjonen om bøker som hun fører om musikk: Jeg kjøper så mange ekte bøker at jeg kan tillate meg å ha ulovlig nedlastede bøker på pcen min, sier Staveland.

- Snylter - Det at rettighetshavere laster ned ulovlig er dobbeltmoralsk, sier Harald Sommerstad, styreleder i artistenes interesseorganisasjon GramArt.

- Skader slike saker kampen mot piratkopiering?

- Det er åpenbart at hvis mange bevisst gjorde som Ragde, så ville det skadet argumentasjonen. Men jeg tror ikke rettighetshavere på generell basis bevisst snylter på andre kunstneres arbeidsinnsats, sier Sommerstad.

Han mener det er typisk at når tilgangen blir for enkel, så tar folk materiale.

- De tenker ikke på konsekvensene før de blir rammet av det selv.

- Enig Anne B. Ragde, som selv har skrevet under på oppropet «Dele - ikke stjele», mener debatten har blitt blåst fullstendig ut av proposjoner.

Hun innrømmer at det er hennes Ipod de 1800 piratkopierte låtene har vært lastet opp på.

- Det var sønnen min som lastet opp disse låtene til Ipoden min, og det var flere år siden. Jeg kjente ikke til dette før nylig, og jeg vet heller ikke hvordan man laster ned en låt, sier hun.

REAGERER: Øyvind Staveland i folkrockbandet Vamp. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
REAGERER: Øyvind Staveland i folkrockbandet Vamp. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

I Dagens Nærlingsliv-intervjuet svarte hun slik da sønnen fortalte DN-journalisten om Ragdes Pirat-Ipod.

- Ja. Det var mye rart på den Ipoden.

Ragde sier til Dagbladet hun kjøper masse musikk hvert år, og er enig i at ulovlig nedlastning er å stjele.

- Det er jeg enig i, og jeg er imot dette, sier Ragde, og presiserer at hun ikke bruker Ipoden med de piratkopierte låtene som ligger i et skap på hytta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!