Ragde og klisjeene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RAGDE-DEBATTEN: «Figurene blir som språket – klisjeer, en anmassende opphopning av forslitte og stivnede uttrykksformer.» Denne dommen feller litteraturviter Kjell Ivar Skjærdingstad fra sitt skrivebord i Oslo sentrum.

Jeg har ikke kapasitet til å ta inn over meg all den elendighet og bekrefting av fordommer som Anne B. Ragdes diktning påfører oss. Men jeg har stor trygghet i – og tillit til de titusener av mennesker som har lest hele Neshov-triologien – og de mange som hver kveld har fylt teatret der «Berlinerpoplene» spilles – når de uttrykker at dette er en uhyre spennende historie, godt fortalt, med skarpt iakttatt persongalleri. Og jeg har ikke observert en eneste leser eller teatergjenger som har vært plaget av klisjeer eller forslitte og stivnede uttrykksmåter.

La meg bare kort ta tak i ett av ankepunktene: At homofile Erlend er akkurat så skrullete og manièrt som den allmenne homoklisje tilsier. Dette er tøv! Selvsagt er det troverdig at Erlend og hans velsituerte samboer i en årrekke – midt i København – har utviklet et eksklusivt levesett med elegante interiører, vakre ting og tildels eksaltert feting. Men det kan vel til forveksling ligne virkeligheten i mange miljøer, uansett om man er homo, hetero, eller om man går i sin grav uten riktig å vite hvilken fil man egentlig skulle ha kastet glans over…

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer