Ragnar Hovland slår til med høstens hittil morsomste bok

Utgir sine utvalgte e-poster.

POST TIL DEG: Ragnar Hovland utgir i høst sine samlede e-poster fra tida som hovedkonsulent i Samlaget. En bok til å humre over, som det heter.
 FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
POST TIL DEG: Ragnar Hovland utgir i høst sine samlede e-poster fra tida som hovedkonsulent i Samlaget. En bok til å humre over, som det heter. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

ANMELDELSE: Det skvulper stadig over i Ragnar Hovlands rikholdige forfatterskap. En barnebok her, en diktsamling der. Plutselig en reiseskildring, eller en bok om musikk. Snart en essaykolleksjon, i neste øyeblikk en kalender.

I tillegg til de «viktige», om ikke alltid så fysisk store, romanene selvsagt, de som liksom er grunnmuren under denne sprelske litterære fabrikken.

Det er derfor ikke overraksende at det plutselig kommer en samling e-poster fra Hovlands hånd. Hvorfor ikke? Hva galt har e-posten gjort, som gjør at ikke Hovland skulle kunne dyrke dens egenart?

Fraværende
Historien er denne, i hvert fall ifølge Erle M. Stokke, som angivelig har redigert boka: Ragnar Hovland jobbet som hovedkonsulent i Samlaget i perioden 2000-2009. Da hadde han kontor i forlaget to dager i uka. Så vidt vi kan forstå må det ha vært mer arbeidstid enn Hovland strengt tatt hadde behov for.

De overskytne timene har han kvittert for ved å sende e-poster, i blant til Stokke, men svært ofte til hele huset. Han har altså trykket på den tabubelagte «til alle»-knappen. Budskapet kan ha vært så mangt, og virkefeltet ble åpenbart stadig utvidet.

Ofte starter han nye serier, for eksempel samlivsspalte, serier om dyr som «pungdjevlar» og «satansape», eller «komplett uforståelege songar vi gjerne syng med på». I blant er åpenbart Hovland ikke til stede, men er erstattet av en «fråværsassistent» eller dennes sekretær, når fråværsassistenten er deprimert og oppholder seg på et kursted i Sveits. Dette skjer relativt ofte.

Nytt fra Luster
Mye plass er viet nytt fra bygda Luster innerst i Sognefjorden, eller fra Jølster, som enkelte har en tendens til å forveksle Luster med. Her kommer Hovlands vennligsinnede ironi over små forhold i grisgrendte strøk fram på en måte som grenser til det absurde.

Hovlands e-poster lener seg i det hele tatt sterkt til surrealisme, litt Borat, litt Monty Python og litt Dusteforbundet.

Et høydepunkt er raljeringen med Eva Rønning og Berit Teppen, to bankfunksjonærer som har lagt igjen visittkortene sine i forlaget etter at Fokus Bank har kommet med et tilbud til de ansatte. De to har fått sin egen ballade.

Vestlandsk?
Det sies jo at bak all god humor skjuler det seg et dypt alvor. Det er uansett vanskelig å finne noen særlig dybde i disse innfallene. Her er mat og drikke, tull og tøys, surr med selvhøytidelighet og klisjeer, litt lokal Samlaget-humor, en rekke eksempler på Ragnar Hovlands såkalte «underfundighet», som ikke er lett å definere. Muligens har noe med Vestlandet å gjøre.

Ragnar Hovland slår til med høstens hittil morsomste bok

I en e-post med emnet «No er det på tide at austlendingane står fram», skriver Hovland: «Tur, sex og hobby gjer oss vestlendingar lettare til sinns.»

Som sagt; underfundig. Jobben har han åpenbart tatt på alvor, tross alt tøyset. Sine erfaringer som hovedkonsulent oppsummerer han slik:

«Eg trur mange frustrasjonar her på forlaget kan unngåast dersom ein sender ut eit rundskriv til forfattarane at dei må skrive betre. Deretter kan dei sende inn manusa sine.»