Raija (19) bruker all sin tid på å få det perfekte utseende

- Jeg er min egen verste fiende.

SYKT PERFEKT:  Raija Alice Nordseth (19) medvirker i dokumentarserien «Sykt perfekt», der hun snakker ut om skjønnhetspress. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SYKT PERFEKT: Raija Alice Nordseth (19) medvirker i dokumentarserien «Sykt perfekt», der hun snakker ut om skjønnhetspress. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg spiller ofte på en selvtillit jeg ikke har. Jeg tar på meg en maske, tar fine «selfies» og legger dem ut på Instagram. Da får jeg en midlertidig god følelse, men etterpå føler jeg meg like elendig på innsiden, sier Raija Alice Nordseth (19) til Dagbladet.

Hun er én av syv norske jenter som forteller åpenhjertig om perfeksjonspress i TV 2s nye dokumentarserie «Sykt perfekt». Unge jenter presterer bedre på skolen, bruker mindre rus og er mer pliktoppfyllende enn før, og blir derav omtalt som «Generasjon prestasjon».

- Større press Likevel er det langt flere unge som sliter psykisk nå, enn det var for få år siden, blir det konkludert med i Nova-rapporten «Ung i Oslo 2015».

Eksperter Dagbladet har snakket med, mener at unge jenter i dag opplever et større press enn noensinne.

- Ungdomsfasen i dag har blitt en disiplinering til voksenlivet, med særlig fokus på utdanning. Vi har tilsynelatende et hav av muligheter, og dette ubegrensa mulighetsrommet skaper et press på unge til å lykkes, sier sosiolog Guro Ødegård til Dagbladet.

For Raija har det vært presset om å få det perfekte utseendet som har fulgt henne og blitt verre i ungdomsårene. Hun tror det hele startet med at hun så opp til de eldre jentene på skolen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer