Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raija (19) bruker all sin tid på å få det perfekte utseende

- Jeg er min egen verste fiende.

 SYKT PERFEKT:  Raija Alice Nordseth (19) medvirker i dokumentarserien «Sykt perfekt», der hun snakker ut om skjønnhetspress. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SYKT PERFEKT: Raija Alice Nordseth (19) medvirker i dokumentarserien «Sykt perfekt», der hun snakker ut om skjønnhetspress. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Jeg spiller ofte på en selvtillit jeg ikke har. Jeg tar på meg en maske, tar fine «selfies» og legger dem ut på Instagram. Da får jeg en midlertidig god følelse, men etterpå føler jeg meg like elendig på innsiden, sier Raija Alice Nordseth (19) til Dagbladet.

Hun er én av syv norske jenter som forteller åpenhjertig om perfeksjonspress i TV 2s nye dokumentarserie «Sykt perfekt». Unge jenter presterer bedre på skolen, bruker mindre rus og er mer pliktoppfyllende enn før, og blir derav omtalt som «Generasjon prestasjon».

- Større press Likevel er det langt flere unge som sliter psykisk nå, enn det var for få år siden, blir det konkludert med i Nova-rapporten «Ung i Oslo 2015».

Eksperter Dagbladet har snakket med, mener at unge jenter i dag opplever et større press enn noensinne.

- Ungdomsfasen i dag har blitt en disiplinering til voksenlivet, med særlig fokus på utdanning. Vi har tilsynelatende et hav av muligheter, og dette ubegrensa mulighetsrommet skaper et press på unge til å lykkes, sier sosiolog Guro Ødegård til Dagbladet.

For Raija har det vært presset om å få det perfekte utseendet som har fulgt henne og blitt verre i ungdomsårene. Hun tror det hele startet med at hun så opp til de eldre jentene på skolen.

- En tvangslidelse - Jeg var den første i vennegjengen min som begynte med sminke, men i den perioden var det en hobby. Etter hvert ble det min største frykt å gå uten sminke - det ble en tvangslidelse, sier hun.

Dagbladet møter Raija i Vika i Oslo. Hit flyttet hun fra Kristiansund for ett og et halvt år siden for å begynne som frisørlærling. Hun smiler med øynene når hun prater, grer ofte fingrene gjennom håret og ler sjenert når hun reflekterer over seg selv.

- Det har hendt at jeg har nektet å gå ut og heller grått meg i søvn fordi jeg følte meg for stygg til å gå ut den dagen. Det har vært småting - som at jeg ikke fikk til håret mitt ordentlig, sier hun.

- Latterlig Hver dag står hun opp to-tre timer før hun skal ut, for å rekke å «ordne seg». Hun anslår at hun bruker rundt 90 prosent av et våkent døgn på å tenke på utseendet.

- Synes du det er greit selv?
- Nei, jeg synes jo selv at det er latterlig og jeg skjønte i løpet av programmet hvor ekstrem jeg var. Jeg prøver å ta grep nå, for eksempel ved å prøve å gå uten sminke hjemme og heller ta på solbriller når jeg skal på butikken.

- Kunne du ønske du var mindre opptatt av det?
- Både og. Jeg synes ikke det er feil å være opptatt av utseendet sitt og ha sminke som hobby, men det skal ikke føles som tvang. Jeg misunner jenter som kan føle seg selvsikre uten.

Hun understreker at hun ikke stiller samme krav til andre, som hun gjør til seg selv. Hun beskriver seg selv som «sin egen verste fiende».

- Uoppnåelig ideal - Jeg har bygd opp et helt uoppnåelig ideal i hodet mitt. Jeg føler meg aldri bra nok uansett hva jeg gjør. Når jeg blar nedover Instagram-feeden min er den fylt med sminke, trening og perfekte «selfies». Det er klart jeg blir påvirket, sier hun.

- Har du vurdert å slette kontoen eller avfølge noe? 
- Jeg har tenkt noen ganger at jeg bare skal slette alt og ikke forholde meg til det, men det er jo overalt. Jeg vet at jeg bare hadde lastet ned appen noen dager senere uansett, sier hun. 

Den første leppeinjeksjonen bestilte hun til 18-årsdagen sin. Hun har også vært på konsultasjon for å operere nesa. Hun synes selv det er trist at hun aldri blir fornøyd og har dårlig samvittighet overfor foreldrene, som hele tida har forsøkt å snakke henne ut av det og har sagt at hun er fin nok.

 DELER ÅPENHJERTIG:  Jeanett (21 år), Camilla (23 år), Raja (19), Thea (18), Henriette (15), Martine (18) og Tringa (20) forteller åpent om hvordan det er å være ung jente og slite med prestasjonspress i «Sykt perfekt». 
Foto: TV 2
DELER ÅPENHJERTIG: Jeanett (21 år), Camilla (23 år), Raja (19), Thea (18), Henriette (15), Martine (18) og Tringa (20) forteller åpent om hvordan det er å være ung jente og slite med prestasjonspress i «Sykt perfekt». Foto: TV 2 Vis mer

Hun håper at «Sykt perfekt» kan være med på å gjøre det lettere å snakke åpent om at ikke alt er så perfekt som det kan se ut som på sosiale medier, fordi man altfor ofte later som at alt er perfekt, selv når ting er vondt.

Unge stemmer Regissør og produsent av serien, Anne Wenell, sier til Dagbladet at hun hadde lest mye om «Generasjon prestasjon» det siste året, men at hun savnet unge folks egne perspektiver.

- Jeg håper at serien skal gi en større forståelse for hva jenter føler på hver eneste dag og hjelpe oss å forstå hvordan det er å være ung i dag, sier hun og fortsetter:

- Samtidig tror jeg det er universell følelse for vår tid. Det gjelder alle aldre og kjønn - det å ikke føle at man er bra nok. Forhåpentlig kan serien bidra til at vi alle kan bli flinkere til å snakke om hvordan vi egentlig har det.

Psykolog Tillmann von Soest har jobbet med temaer knyttet til skjønnhet- og kroppspress. Han sier det er vanlig å knytte selvfølelse til utseendet, men i ulik grad. Kvinner er oftere opptatt av å tilpasse seg det rådende skjønnhetsidealet enn menn. Han mener utseendefokuset har blitt mer omfattende og idealene mer uoppnåelig enn før.

-Utvikle mediebevissthet - Har du råd til unge jenter som sliter med dette? 
- Jeg tror det er viktig å utvikle en mediebevissthet. Det man ser i blader og på sosiale medier er ikke virkeligheten. Alle føler seg utilstrekkelige fra tid til annen - det er man ikke alene om. Skjønnhetsidealet i dag er uoppnåelig og alle må leve med at de er «uperfekte». Det er på ingen måte negativt, sier han. 

Programdirektør i TV 2, Jarle Nakken, sier til Dagbladet at de ønsker å sette fokus på tematikken fordi det er et økende samfunnsproblem. 

- Ifølge reseptregisteret til folkehelseinstituttet har bruken av antidepressive medisiner økt med 57 prosent blant unge jenter de siste syv årene. I serien lar vi jentene selv fortelle hvordan de har det. Vi håper serien vil engasjere og skape debatt, både hos politikere og seere, sier han. 

TV 2 understreker at alle de medvirkende jentene har fått tett oppfølging underveis i prosessen og tilbud om psykologhjelp både underveis og senere når programmet kommer på tv. 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media