Rais har reist

Turaj Rais, sønnen til bokhandleren i Kabul, er forsvunnet fra asylmottaket. Stemoren Suraya vet ikke hvordan hun skal klare seg uten ham.

– Turaj pakket klærne sine og dro på torsdag, forteller Suraya Rais (24).

– Han var skuffet og trist, og sa han skulle til Afghanistan. Siden har vi ikke hørt fra ham.

Dagbladet møter den yngste konen til Shah Muhammad Rais, også kjent som «bokhandleren i Kabul» fra Åsne Seierstads bok med samme navn, i asylmottaket på Vestby. Der bor hun sammen med sine tre barn. Mens Suraya og barna har vært i Norge og mannen hennes, Shah Muhammad Rais, er i Afghanistan, er det den tyveårige Turaj, bokhandlerens sønn med sin eldste kone, som har vært talsmann for familien i Norge. Nå er han savnet fra asylmottaket. Der Turaj snakket engelsk, må Suraya snakke med Dagbladet på farsi gjennom en tolk. Hun sitter trengt oppe i et hjørne av sofaen på asylmottaket, og snakker med skjelvende stemme.

– Han sa han hadde ringt UDI, og at de sa at han ville bli sendt tilbake til Afghanistan, sier Suraya Rais.

– Da han sa han ville dra ble jeg sjokkert, jeg visste ikke hva jeg skulle si. Jeg trodde aldri vi skulle skilles. Nå har jeg ligget søvnløs i flere netter og tenkt på Turaj. Jeg snakker med faren hans på telefon hver dag, og ingen av oss vet hva som har skjedd med ham.

Ikke fått avslag

Mottaket på Vestby kan ikke kommentere Turajs avreise overfor Dagbladet. Shah Muhammad Rais’ advokat Per Danielsen har imidlertid fått opplyst at Turaj dro frivillig fra asylmottaket på torsdag og sa han skulle reise hjem til Afghanistan via Wien. Danielsen har også vært i kontakt med UDI.

– Det er ikke riktig at familien har fått avslag på asylsøknaden. Signalene går på at Suraya og de yngste barna får bli, men at Turajs sak skal vurderes nøye og for seg selv, sier Danielsen.

Rais har reist

– Det er tydelig at han ikke har nådd frem til Afghanistan. Dette er en fortvilet situasjon. Jeg håper den løser seg ved at UDI innvilger asylsøknaden hans i august.

I en mail ber Shah Muhammad Rais sin advokat om å kontakte politiet og be om hjelp til å finne Turaj. Rais skriver også at sønnen har vært under sterkt press og fått kritikk fordi han har vist seg for mye i media, og skriver at han er svært bekymret siden sønnen som tenåring snakket om å kaste seg i elva og aldri komme tilbake. Men advokat Danielsen sier de vil se situasjonen an før de kaller inn politiet.

– Turaj er asylmottakets ansvar, og det er opptil dem å kontakte politiet. Men vi vil fortløpende vurdere om vi skal gjøre noe. Turaj er selvstendig og fornuftig, og hvis han oppholder seg i utlandet, er det dessuten lite norsk politi kan gjøre. Men han har vært fortvilet fordi han ikke har fått noen endelig avklaring fra UDI. Den vanlige behandlingstiden for slike saker er seks måneder, men det har tatt mye lenger tid enn det. Jeg hadde en lang samtale med Turaj før ferien, da han ga uttrykk for sterk frustrasjon. Da sa han ting jeg verken kan eller vil gjengi.

Var mannen i huset

Suraya Rais tror ikke stesønnen hadde penger til flybillett hjem til Afghanistan.

– Han hadde forandret seg slik siden vi bodde i Afghanistan. Han var deprimert og ensom, og satt bare hjemme på rommet og ventet på svar.

– Hvordan er det for deg som kvinne å være på egenhånd i Norge?

– Det var Turaj som var mannen i huset. Enten han eller mannen min må være her. Jeg trenger en av dem, og jeg kan ikke forstå hvorfor ikke mannen min skal få besøke meg, sier Suraya.

– Jeg kan bare farsi, og har ingen å snakke med. Jeg kan ikke reise til Oslo for å handle, og her ute finnes det ikke halalkjøtt. Turaj passet på de andre barna mens jeg var på sykehuset med den yngste. Nå vet jeg ikke hvordan jeg skal klare meg.

På naborommet ligger Surayas yngste sønn, Jalal. Han ble født med KOLS og skader på strupehodet og stemmebåndene, og helsen hans er en av årsakene til at familien søker om asyl i Norge.

– Pusten er bra, men han kan få anfall og bli helt stiv. I Afghanistan kan han ikke bli behandlet. I Norge er det håp, sier Suraya.

KLARER SEG IKKE SELV: - Det var Turaj som var mannen i huset. Enten han eller mannen min må være her, sier Suraya Rais, konen til Shah Muhammad Rais. Suraya snakker bare farsi.
FORSVUNNET: Bokhandlerens sønn, Turaj Rais er borte fra asylmottaket utenfor Vestby. - Det er tydelig at han ikke har nådd fram til Afghanistan, sier advokat Per Danielsen om bokhandlerens sønn, Turaj Rais, som representerer Shah Muhammad Rais.