- Raja bør ta seg en lang tur i skogen

Muslimske politikere vil ikke fjerne Holmgang.

(Dagbladet.no): I et innlegg i gårsdagens Aftenposten ba kjendisadvokat Abid Q. Raja TV2 om å ta Oddvar Stenstrøms debattprogram Holmgang av skjermen.

«Holmgang forsøker å spille på programlederens dannede fremferd, men er i realiteten rå og gjennomregissert populisme,» skriver advokaten.

Men flere muslimske politikere Dagbladet.no har vært i kontakt med ønsker å beholde Holmgang på skjermen.

- Jeg er uenig med Raja. Jeg mener at de tar opp viktige temaer og gjør en god jobb. Men formen burde gjøres mindre populistisk, og det burde bli større variasjon i debattdeltakere, mener stortingspolitiker Saera Khan (Ap).

- Spørsmålene bør bort

Hun er spesielt lite begeistret for spørsmålene Stenstrøm lar seerne svare på i slutten av hvert program.

- De bør bort. De er holdningsskapende og veldig ledende. Men programmet burde absolutt fortsette, sier Khan.

Hun reagerer på Rajas uttalelser om at muslimer ikke slipper til som paneldeltakere i programmet. Selv har hun blitt spurt om å delta flere ganger, senest forrige onsdag, i programmet Raja refererer til.

VIL BEHOLDE HOLMGANG: Men Akhtar Chaudry, Saera Khan og Amir Payan er også kritiske til flere sider ved programmet. Foto: SCANPIX / ARBEIDERPARTIET / PRIVAT
VIL BEHOLDE HOLMGANG: Men Akhtar Chaudry, Saera Khan og Amir Payan er også kritiske til flere sider ved programmet. Foto: SCANPIX / ARBEIDERPARTIET / PRIVAT Vis mer

- Når jeg ikke er der, er det fordi jeg ikke kan eller er i utlandet. Denne gangen var jeg i Washington. Men jeg deltok i programmet i oktober, sier hun.


- Bør ikke kvele debatten
Amir Payan
i Bergen SV mener Raja bør være svært forsiktig med å kreve at programmer blir tatt av lufta.

- Det er uheldig når Raja sier at Oddvar Stenstrøm må fjernes fra skjermen, og det er uheldig når han hevder at han har de fleste muslimer med seg på dette standpunktet. De fleste av oss ønsker tvert imot debatt, fordi vi lever i et demokrati. Raja bør ta seg en lang tur i skogen, sier han.

- Vi skal være med å debattere viktige spørsmål, men vi skal aldri forsøke å kvele en debatt som vi ikke liker.

Han er derimot enig i mye av kritikken mot programmet.

- Det er til tider preget av dårlig journalistikk, fordi man år etter år har diskutert disse tingene uten at hverken publikum eller debattanter har blitt noe klokere. Men «Holmgang» er ikke alene i norske medier om å presentere innvandringsspørsmål på en unyansert og til tider fordummende måte, mener han.

Vil ikke fjerne Holmgang

Det er partifelle og stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry enig i. Han mener alle norske medier bør jobbe for å få til mer nyanserte debatter. Men han ønsker ikke si noe om hvilke grep Holmgang bør ta.

- Raja bør ta seg en lang tur i skogen

- Det får du meg ikke til å si. Debatten har blitt så overfladisk at vi kun er ute etter de gode sitatene vi kan bruke mot hverandre. Mediene er ute etter høyere seertall eller å få solgt flere aviser, og det spillet er jeg ikke interessert i å være med på, sier han.

Men heller ikke han ønsker å fjerne Holmgang fra sendeplanen.

- Det å ta et program av skjermen blir for sterkt for meg. Jeg er en grunnleggende demokrat, og jeg mener at samtalen og dialogen må pågå i det offentlige rom, sier han, men legger til:

- Jeg og mange andre har vært kritiske til kvaliteten på det som foregår. Mange av disse programmene er fordummende. Og muslimer har blitt en potet som alle kan bruke. Er du muslim, så er du omtrent ribbet for rettssikkerhet. Da kan hvem som helst si hva som helst om deg, mener han.

VIL FJERNE HOLMGANG: Advokat Abid Q. Raja ønsker at TV2s debattprogram Holmgang tas av lufta.