Etterhåndstilskudd

- Raja har fått kalde føtter

Full strid om hvordan statens filmpenger skal fordeles, resulterer i at kulturminister Abid Raja (V) må gi opp hasteinnføring av ny politikk. Et viktig førstesteg, sier Trond Giske (Ap).

ØNSKER STANS: Kulturpolitiker Trond Giske støtter ikke regjeringens forslag om å endre tilskuddsordningene for film. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ØNSKER STANS: Kulturpolitiker Trond Giske støtter ikke regjeringens forslag om å endre tilskuddsordningene for film. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norsk filminstitutt (NFI) og Kulturdepartementet ønsker gjennomslag for store endringer i hvordan pengepotten i norsk film skal fordeles til filmskapere i åra framover.

Et forslag om å gjøre en av NFIs største tilskuddsordninger, etterhåndstilskuddet, langt vanskeligere å få tak i, splitter bransjen.

Forbundslederne i Dramatikerforbundet, Norsk Filmforbund og Norske Filmregissører skriver i en kronikk i Dagbladet denne uka at de støtter regjeringens forslag. Dersom forskriften ikke endres er de bekymret for følgene.

- I ytterste konsekvens ender norske skattebetalere opp med å subsidiere private utenlandske mediekonglomerater, skriver de.

Forbundslederne viser til at flere norske produksjonsselskaper som har gjort stor suksess og dermed mottar store summer etterhåndstilskudd fra det offentlige, er kjøpt opp av digre filmkonsern.

Overfor Dagbladet anslår NFI at størrelsen på krav om utbetaling av etterhåndstilskudd i teorien kan komme opp i én milliard kroner til sammen de neste tre åra.

Rykende uenig

Forbundslederne er dermed rykende uenig med en rekke profilerte filmskapere som tidligere gikk ut i Dagbladet å fortalte at de er bekymret for framtida, nettopp fordi NFI og regjeringen ønsker endringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer