Oslo innfører sosial nedstening:

- Raja må komme på banen

Kultursektoren kommer seg ikke gjennom dette, med mindre regjeringa tar regninga, mener Anette Trettebergstuen. Hun sier at stimuleringsordningen blir musepiss i havet i denne krisa.

- MÅ KOMME PÅ BANEN: Abid Raja må komme med tilstrekkelige krisepakker, målretta mot kulturarbeidere, arrangører og underleverandører, mener Anette Trettebergstuen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- MÅ KOMME PÅ BANEN: Abid Raja må komme med tilstrekkelige krisepakker, målretta mot kulturarbeidere, arrangører og underleverandører, mener Anette Trettebergstuen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi innfører nå en sosial nedstenging av Oslo, sier Raymond Johansen under dagens pressekonferanse.

Det medfører full skjenkestopp, forbud mot innendørs arrangementer og lite sosial kontakt. Det vil si at alle kulturarrangementer i hovedstaden må avlyses.

I Bergen er det innført et forbud av offentlige arrangementer med mer enn 20 personer. Arrangementer uten faste sitteplasser blir forbudt.

STRAMMER INN: - Det er alarmerende, sier Raymond Johansen, før han kommer med de nye strenge tiltakene for hovedstaden. Video: NTB Vis mer

Kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, mener at kultursektoren ikke kommer seg gjennom dette uten at regjeringen tar regninga.

- Vi har sagt at det er krise siden mars. Den krisen har eskalert i dag. Vi ser at kulturlivet ligger med brukket rygg, og denne runden kommer de ikke til å klare hvis ikke regjeringa kommer ut i løpet av dagen og sier de vil ta regninga, sier hun til Dagbladet.

- Musepiss i havet

Trettebergstuen mener at kulturministeren og regjeringa må komme med lovnader om tilstrekkelige krisepakker, målretta mot kulturarbeidere, arrangører og underleverandører.

- Raja må nå komme på banen og berolige et allerede kriseramma kulturliv. Nå går de konkurs. Samtidig skal altså regjeringa fase ut kompensasjon for avlyste arrangementer, og avlyse avvikle støtta til selvstendig næringsdrivende om få uker. Det går ikke.

- MÅ TA REGNINGA: Anette Trettebergstuen mener kultursektoren ikke kommer seg gjennom denne runden uten at regjeringa tar regninga. Foto: Vidar Ruud / NTB
- MÅ TA REGNINGA: Anette Trettebergstuen mener kultursektoren ikke kommer seg gjennom denne runden uten at regjeringa tar regninga. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Trettebergstuen mener ordningene må forlenges til minimum mars i første omgang.

- Og ny pakker må komme for å nå redde kulturen gjennom denne krisa. Det hjelper ikke med en stimuleringsordning nå. Det er bare musepiss i havet, og det spiller ingen rolle om Raja vil ha konserter nå. Det er ikke lov, sier hun.

- Følger godt med

Torsdag skriver kulturminister Abid Raja (V) i en e-post til Dagbladet at han følger med på situasjonen.

- Lokale variasjoner i tiltak, slik vi nå ser i Bergen og i Oslo, vil selvsagt ramme kultursektoren hardt. Regjeringen følger utviklingen nøye og vurderer fortløpende behov for endringer og justeringer. Jeg vil gjøre det jeg kan for at flest mulig kan klare seg gjennom pandemien - og at vi har en sektor som kan gi oss et bredt og mangfoldig kulturtilbud på den andre siden av krise, skriver kulturministeren.

Flere kulturarbeidere har fått invilget økonomisk støtte fra stimuleringsordningen, som skal bidra til økt aktivitet i kulturlivet under coronapandemien. Raja sier man ikke behøver å betale det tilbake om arrangement nå må avlyses.

- Vi skal se på behovet for å justere og øke ordningene dersom det viser seg å være nødvendig. Jeg har stor forståelse for at dette er en krevende situasjon for aktørene i kulturlivet. Samtidig er det slik at dersom arrangementer som har fått tilskudd fra stimuleringsordningen likevel ikke vil kunne gjennomføres på grunn av pålegg fra offentlige myndigheter, trenger ikke arrangøren å betale tilbake det som gjelder uunngåelige økonomiske forpliktelser, sier Raja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer