Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trøndelag Teater:

Raja om utrop:
- Det er absurd

- Hvis du blir provosert, da har du holdninger du trenger å jobbe med, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja, etter at noen ropte ut skjellsord på Trøndelag Teater.

REAGERER: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja sier til Dagbladet at han skal reise til Trondheim for å se musikalen og vise sin støtte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REAGERER: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja sier til Dagbladet at han skal reise til Trondheim for å se musikalen og vise sin støtte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Det var i går at Trøndelag Teater gikk ut på Facebook etter å ha opplevd at publikummere hadde kommet med hatefulle utrop da karakterene Jesus og Judas kysser i musikalen «Jesus Christ Superstar».

«Dette er ikke akseptabelt. Både våre skuespillere og vårt publikum har opplevd dette som vondt og ubehagelig», lød innlegget fra teateret på Facebook mandag ettermiddag.

Dette får kultur- og likestillingsminister Abid Raja til å reagere kraftig.

- Det er et angrep på ytringsfriheten og den kunstneriske friheten, sier han til Dagbladet.

- Jeg trodde virkelig at i 2020, så var vi ferdig med å bli provosert av at noen kysser en person av samme kjønn. Jeg synes det er så rart. Jeg synes det er absurd at det skjer på teater, hvor man skal bli utfordret, sier Raja.

Skal se stykket

Han forteller at han nå skal reise til Trondheim å se oppsetningen for å vise sin moralske støtte som kultur- og likestillingsminister.

- Jeg vil vise min moralske støtte og symbolske betydning ved å være til stede. Vi er nødt til å bryte fordommer og barrierer. Jeg enig i at slik hets er helt uakseptabel.

Raja sier til Dagbladet at det er en politisk handling i å reise å se musikalen, men at det ikke er noe han bare gjør fordi han er statsråd. Han understreker også at han som kultur- og likestillingsminister har et ansvar å stille opp.

- Jeg er personlig interessert og som politiker vil jeg markere at vi gir ryggdekning, og en klapp på skuldra for å bryte tabuer. I et teaterstykke så skal vi utfordre samfunnsnormene, og vi skulle tro at to menn som kysser ikke ville skape slike reaksjoner. Jeg gleder meg til å komme. Hvis du blir provosert, da har du holdninger du trenger å jobbe med, sier han.

Nulltoleranse

Markeds- og kommunikasjonssjef hos Trøndelag Teater, Sissel Gynhild Hartley, sier til Dagbladet at de ønsker Abid Raja velkommen.

- Det er fantastisk at han kommer til oss. Vi har nulltoleranse for slike holdninger og synes det er veldig fint at Abid Raja vil være med i debatten.

Hartley forteller at de ikke vet hvem som ropte ut skjellsord under forestillingen.

- Det var et blandet publikum i salen, inkludert noen skoleelever.

Elisabeth Egseth Hansen er teatersjef ved Trøndelag Teater. Hun skriver i en e-post til Dagbladet at de er glade han kommer og besøker dem.

«Vi ønsker kultur- og likestillingsministeren velkommen til oss, og setter stor pris på at han ønsker å se Jesus Christ Superstar, en forestilling vi er svært stolte av. Det er positivt at Abid Raja viser sin støtte og anerkjenner teatrets rolle i samfunnet.»

Hele Norges coronakart