KOMMENTARER

Raketter mot hungersnød

En ny sult-katastrofe truer Kim Jong-uns Nord-Korea. Og hva gjør man når man ikke kan spise verken raketter eller atombomber?

MILITÆRET FØRST: Men aller fremst står Kim Jung-un selv. Her til høyre etter enda en utskyting av en langdistanserakett, 28. juli i år. Foto: AFP / NTB / Scanpix
MILITÆRET FØRST: Men aller fremst står Kim Jung-un selv. Her til høyre etter enda en utskyting av en langdistanserakett, 28. juli i år. Foto: AFP / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Rapporten i forrige uke fra FNs Mat og landbruksorganisasjon (FAO) er alarmerende. Den slår fast at Nord-Korea står overfor en enda verre tørke enn i 2001, og at uten regn nå vil en betydelig del av maten som skulle produseres i år, bli borte. Ifølge FAO ligger prognosene for årets høst under prognosene for 2001, da matproduksjonen var historisk lav, og Nord-Korea trengte massiv hjelp fra utlandet.

Dette skjer i et land der 70 prosent av befolkningen allerede er underernært, og der 20 prosent av dyra til matproduksjonen, griser, geiter, sauer og fjærkre, allerede er dramatisk rammet av tørken. FAO advarer videre mot at hvis det nå skulle komme regn, så er det så tørt, at store deler av jordsmonnet kan bli skylt bort. Nord-Korea består av 85 prosent fjell og stein, så matjord er verdifull.

Det dramatiske bakteppet er den store sult-katastrofen fra 1995 til 1997, da to millioner mennesker - omtrent hver 10. nordkoreaner - døde av sult. Men situasjonen nå er enda vanskeligere, fordi i 2017 så styres landet av Kim Jong-un, mannen som truer med å blåse både naboland og USA i lufta med atombomber, og til en viss grad trolig framstår som troverdig med sine trusler, med sine kjernefysiske sprengladninger og et stadig større og mer slagkraftig utvalg av raketter som kan nå langt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer