Rakk akkurat å skrive bok før han døde

Gregers Ottesen skrev om gledene ved kreft.

«Kreftens gleder»: Gregers Ottesen rakk akkurat gi ut boka «Kreftens gleder», som handler om alt det gode kreftsykdommen kan bringe med seg, før han i går gikk bort.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
«Kreftens gleder»: Gregers Ottesen rakk akkurat gi ut boka «Kreftens gleder», som handler om alt det gode kreftsykdommen kan bringe med seg, før han i går gikk bort. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) I går døde journalisten Gregers Ottesen, etter å ha vært krefsyk i 15 år. Det skjer bare kort tid etter at han utga boka «Kreftens gleder» på forlaget Gyldendal - noe så sjeldent som en bok om alt det gode kreftsykdommen kan bringe med seg.

Fikk et bedre liv av kreften - Tittelen deiset ned i hodet mitt en kveld. Jeg bestemte meg for å skrive en bok om alle de positive opplevelsene jeg har hatt med kreften, hvordan den har hjulpet ikke bare meg, men vennekretsen, familien, kjæresten og kollegene mine, hvordan den har bragt oss sammen. Kreften har rett og slett gitt meg et bedre liv med alle disse menneskene. Jeg kan prate i to dager om alt det vanskelige med kreft, men det har mange andre gjort før meg, sa Ottesen i et intervju med TV2, i forbindelse med bokslippet.

- I det øyeblikket du åpner deg og prater nøkternt om usikkerhet og smerte, men også alt det gode du ser rundt deg, så merker du ringvirkningene til dem som er rundt deg. De åpner seg, de også. Det blir noen fantastisk gode samtaler av det, og det blir lettere for andre å hjelpe deg, sa han videre i TV2-intervjuet.

Rammet av to krefttyper Boka ble ferdigskrevet i sommer, etter at Dagens Næringsliv-journalisten og friluftsmannen hadde fått beskjed av legene om at han bare hadde kort tid igjen å leve. Det skriver DN-redaktør Amund Djuve i en nekrolog i dag.

«En enorm positivitet var det som mer enn noe annet kjennetegnet ham. Som kolleger nøt vi godt av den hver eneste dag. Gregers maktet å gjøre selv sykdommen til noe positivt i livet», skriver Djuve i nekrologen.

Ottesen ble rammet av to krefttyper på en gang, og ifølge Djuve ga legene ham maks fem år igjen å leve - allerede høsten 1999.

«Kreft blir gjerne omtalt i svært negative former, men kan gi mange rike opplevelser for de involverte. I boken belyses disse opplevelsene gjennom en erfaren kreftpasients øyne», skriver forlaget i omtalen av «Kreftens gleder».

Boka vil leve videre Beate Molander, markedskonsulent i Gyldendal forlag, forteller at forlaget lenge hadde ønsket å samarbeide med Ottesen:

- Gregers var en unik person med et budskap vi gjerne ville gjøre noe med, så vi i Gyldendal tok kontakt med ham på et tidlig tidspunkt, men han var da ikke klar for å skrive. Da han skjønte at det begynte å gå mot slutten tok han kontakt med oss, og skrev da boka i løpet av 2 måneder, det mens han var redusert av sykdommen, sier Molander til Dagbladet.

Hun forteller videre at responsen på boka har vært veldig god og at den har et budskap mange kan relatere seg til.

- De fleste kjenner eller vet om noen med kreft, og Ottesens bok gir tips til mestringsstrategier for både pårørende og rammede, sier Molander og fortsetter:

- Boka vil nå trykkes opp i sitt andre opplag. Den kommer ikke til å dø med Gregers, men vil fortsette å leve videre. Vi jobber også for å få boka inn på pensum for de som utdanner seg eller jobber innen feltet med for eksempel kreftsykepleie.