Tvinger seg fram: Jeg tror valget er det siste vi har hvor Rakkestad er egen kommune. En kan drømme, håpe og tro. Men dette tvinger seg fram, skriver Ulf Meyer. Kilde: NTB Scanpix.
Tvinger seg fram: Jeg tror valget er det siste vi har hvor Rakkestad er egen kommune. En kan drømme, håpe og tro. Men dette tvinger seg fram, skriver Ulf Meyer. Kilde: NTB Scanpix.Vis mer

Rakkestad er og blir en utkantkommune

Politikerne i Rakkestad har tatt strutsepolitikken i bruk i spørsmålet om kommunesammenslåing.

Meninger

Hvorfor være stor når man er lykkelig som liten? Skal Rakkestad være en egen kommune? Dette er et tema som ingen lokalpolitiker tydeligvis tør ta tak i med ildtang engang - før etter valget.

Det er så tydelig at her styrer følelser og ikke fornuft. I 1964 ble Degernes og Rakkestad slått sammen. Var det noen 50-årsmarkering av det i 2014? Ikke det jeg kunne oppfatte. Det virker nesten som man har tatt strutsepolitikken i bruk. Stikk hue i sanda og tro det går over.

Det er ikke sånn. Jeg tror valget 14.09 er det siste vi har hvor Rakkestad er egen kommune. En kan drømme, håpe og tro. Men dette tvinger seg fram. Og for meg er det for så vidt ikke viktig om vi tenker sørover mot Sarpsborg, eller nordover mot Eidsberg eller Askim. Selv om jeg faktisk har sans for ordfører i Eidsberg, Erik Unaas, som nå endelig begynner å tenke en vest- og en øst-kommune i Indre Østfold, med Askim og Mysen som de store bysentrene. Og grunnen er at jeg ikke tror at Askim og Mysen noen gang kan bli enig om å gå sammen i en kommune.

Hvorfor ikke sette Rakkestad i førersetet? Hvorfor vente med å ta stilling? Hvorfor ikke dra i gang debatten? La oss slutte å tro at Rakkestad skal være i sentrum i en slik kommune. Rakkestad er og blir en utkantkommune. En jordbrukskommune. Innse det, legg følelsene til side og forsøk å se mulighetene.

Hva kan vi i Rakkestad tilby andre kommuner i en eventuell storkommune? Hva er vi gode på i Rakkestad? Hvorfor vil vi at noen skal flytte hit? Hva gjør vi for at bedrifter skal etablere seg her? Husk at vi er midt i Østfold! Det er kort vei til Europa. Og hva med oss som ikke har bodd her i generasjoner? Det er faktisk en grunn til at jeg flyttet til Rakkestad. Hva med å spørre oss som kommer hit?

Kjære lokalpolitikere. Ta debatten før valget. Jeg ønsker å vite hva dere ser for dere!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.