Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ramme alvor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUNST: «Hvis du ikke har et stort budsjett til kunstinnkjøp, gir antikke rammer mindre viktige arbeider enorm sjarm», uttalte interiørdesigneren og pr-konsulenten Kari Jonassen Lai til Financial Times\' forbruksglade bilag «How to spend it» i fjor, i en artikkel der avisa fastslo at «Gamle rammer er den nye kunsten». Det siste tiåret har nemlig Jonassen Lai og hennes like gjort rammer til ettertraktede samlerobjekter på linje med kunsten som til vanlig fyller dem. Den rammeglade pr-konsulenten elsker å eksperimentere: «Marokkansk kalligrafi fra 1900-tallet ser fabelaktig ut i en tung italiensk 1600-tallsramme». Denne uka arrangerte London-auksjonshuset Bonhams en av sine fire årlige auksjoner over eksklusive rammer. Også både Christie\'s og Sotheby\'s har solgt klassiske rammer. Rammehandel er blitt en egen nisje i kunstmarkedet.

SJELDNE RAMMER omsettes gjerne for femsifrede pundbeløp. Rammemakere er håndverkere med lange og overdådige tradisjoner, og flere viktige museer har montert rammeutstillinger. Rammeforskning er en egen disiplin i kunstfaget, og det er skrevet flere historieverk om rammenes utvikling. Men rammemotene skifter hyppig, og i de seinere år er rammen blitt betraktet som noe sekundært og utbyttbart. Det hviler ofte noe pompøst og borgerlig over klassiske rammer, og på 1900-tallet valgte mange kunstnere og samlere mer diskré rammer, eller droppet dem helt. Ytterst få «Old Master»-malerier befinner seg fortsatt i sine originale rammer, både på grunn av slitasje og skiftende smak, og museer og samlere ønsker seg ikke sjelden rammer som er nærmere dem bildene opprinnelig hang i. Unge samlere som kjøper samtidskunst, eksperimenterer gjerne med eldre rammer på ny kunst.

NÅR MALERIER I mangemillionersklassen skal selges, utstyrer de store auksjonshusene ifølge Evening Standard ofte bildene med spesielt eksklusive rammer hentet fra de ypperste rammehandlerne. Financial Times skriver at franske rammer fra 1600- og 1700-tallet er aller mest ettertraktet, men har også et hjemmekoselig tips til de av avisas mange pengesterke lesere som synes franske og italienske rammer er blitt for dyre: «For best valuta for pengene, og en god investering, kjøp britisk».