«NRK-skatten»:

- Rammer dem med lav inntekt

Skattebetalerforeningen kaller NRK-skatten «det motsatte av progressiv», og mener den opprinnelige framstillingen av skatten var «tilslørende».

HISTORIE: 1. januar 2020 er NRK-lisensen historie. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag ble regjeringens budsjettforslag lagt fram, og med det forslaget til den nye «NRK-skatten».

Fra og med 1. januar 2020 forsvinner Kringkastingsavgiften. Fra da vil NRK finansieres over skatteseddelen.

I mars la Kulturdepartementet fram Mediemeldingen. Den inneholdt blant annet en tentativ oversikt over hvordan NRK-skatten kunne slå ut for den enkelte. Mandag gikk regjeringen ut med en ny tabell i en pressemelding.

Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen sa til Dagbladet på mandag at det meste er uforandret siden Mediemeldingen. Likevel merket han seg visse justeringer.

TABELL: Så mye får den enkelte husstand i skatteøkning. Skjermdump: regjeringen.no
TABELL: Så mye får den enkelte husstand i skatteøkning. Skjermdump: regjeringen.no Vis mer

Øker særskilt fradrag

Minstepensjonistene er forslagets vinnere. Med endringene slipper de skatten i sin helhet.

Enslige som tidligere har betalt lisensen kommer også bedre ut enn før.

- De har betalt hele lisensen alene. Nå får de i stedet en skatteøkning som er cirka halvparten av det.

Med forslaget i Mediemeldingen, hadde den totale utgiften gått noe opp for husholdninger med to høye inntekter. Dette er nå justert, så denne gruppa betaler om lag det samme som de hadde gjort dersom lisensordningen ble videreført.

KRITISK: Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen / Skattebetalerforeningen
KRITISK: Fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen / Skattebetalerforeningen Vis mer

De som av ulike grunner tidligere ikke har betalt lisens, kommer dårligere ut. De er den eneste gruppen som opplever økte utgifter med endringen.

- Tilslørende

Lothe mener tabellen i Mediemeldingen ga inntrykk av at skatten var progressiv. Han kaller den «tilslørende».

- Ved første øyekast så det ut som at skatteøkningen ble høyere jo mer du tjener. Men det var bare tilsynelatende riktig, fordi tabellen viste gjennomsnittstall, sier han til Dagbladet.

I realiteten vil de aller fleste betale enten hele skatten, eller ingenting.

- Denne skatten er det motsatte av progressiv, og prosentvis rammer den dem med lav inntekt hardest.

Flere medier - inkludert Dagbladet - framstilte i mars NRK-skatten som progressiv. Lothe mener framstillingen i Mediemeldingen var uklar.

- Det er ikke sånn, verken da eller nå, at skatteøkningen gradvis blir høyere jo mer du tjener. Tvert imot slår den til for fullt for de aller fleste.

Den nye tabellen er riktigere på individnivå, ifølge Lothe. Det endrer imidlertid ikke den prinsipielle kritikken, mener han:

- Å redusere personfradraget betyr en lik skatteøkning for alle, med unntak av dem som er helt fritatt.

Han understreker at den nye ordningen jevnt over har en bedre sosial profil enn Kringkastingsavgiften. Likevel kunne man gått enda lenger, mener han.

- Selve skatten kunne i teorien vært enda mer rettferdig, for eksempel ved å gjøre den progressiv. Man kunne økt trinnskatten i stedet, eller lignende. Men det er en annen diskusjon, og jeg har ingen sterke meninger om det.

- Sosial innretning

Finansdepartementet er forelagt Lothes uttalelser.

SVARER: Statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet mener den nye ordningen har en sosial innretning. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SVARER: Statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet mener den nye ordningen har en sosial innretning. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- En familie der to har fulltidsinntekt vil komme omtrent uendret ut av dette økonomisk, mens en minstepensjonist vil spare over 3000 kroner i året og en enslig forsørger og aleneboende vil spare 1500 kroner i året. Det viser at denne omleggingen har en sosial innretning, skriver statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i en e-post til Dagbladet.

Han mener skattefinansieringen gjennom redusert personfradrag er bedre enn den flate NRK-lisensen, og at dette gikk fram av tabellen i Mediemeldingen.

- Dette viser seg i tabellen ved at den gjennomsnittlige skatteskjerpelsen for gruppene opp til 250 000 kroner i bruttoinntekt er mindre eller lik den gjennomsnittlige skatteøkningen for alle inntektsgruppene. Disse lavinntektsgruppene utgjør nesten en firedel av alle skattyterne.

Han mener regjeringen har forsterket omleggingens sosiale profil ved å redusere personfradraget mindre enn forslaget som ble beskrevet i Mediemeldingen, og ved å øke skattefradraget for pensjonister.

Resultatet er at mange kommer bedre ut, mener han. Med regjeringens forslag til budsjett vil skattebetalerne i sum betale 600 millioner kroner mindre av NRK-finansieringen, ifølge Næsje.

- Mer rettferdig i sum

Dagbladet møtte kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) på Nasjonalbiblioteket mandag, hvor hun la fram årets kulturbudsjett. Hun sa da at hun mener den nye ordningen har en bedre sosial profil enn lisensordningen.

- Hvis man finregner på det, kan man sikkert finne et eller annet eksempel på at det slår urettferdig ut. Men i sum blir det veldig mye mer rettferdig.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer