Rammstein klinte til på scenen

Kysset på russisk scene i protest mot regjeringen.

KLINTE TIL: Kysset mellom gitaristene Paul Landers og Richard Kruspe fant sted under låta «Ausländer», det tyske ordet for «utlending». Vis mer

Da det tyske, Oslo-aktuelle hardrock-bandet Rammstein spilte på Luzhniki Stadium i Moskva på mandag, valgte de å ta avstand fra landets omstridte behandling av homofile på tydeligst mulig måte: ved å kysse på scenen.

Dette melder blant annet The Independent.

Kysset mellom gitaristene Paul Landers og Richard Kruspe fant sted under låta «Ausländer», det tyske ordet for «utlendinger».

Musikerne har gjentatt stuntet flere ganger gjennom sin siste Europa-turné, noe som har fått fansen til å døpe de to gitaristene «Paulchard».

Bandet har selv lagt ut bilde av kysset på sin offisielle Instagram-side, med teksten: «Russland, vi elsker dere!» skrevet på russisk.

«Homopropaganda-lov»

I 2013 innførte Russland en lov for å «beskytte barn mot informasjon som fremmer fornektelse av tradisjonelle familieverdier», hyppig omtalt som «homopropaganda-loven» av blant annet The Guardian.

Flere har kritisert loven for å være skadelig for unge LHBT-personer (samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, red.anm.) Ifølge The Washington Post kan de som dømmes etter loven nektes både utdannelse og psykisk helsehjelp.

I 2017 kalte Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) loven diskriminerende, og avgjorde at bøter ilagt LHBT-aktivister bryter med den Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK). Dette skriver BBC.

View this post on Instagram

Россия, мы любим тебя! Photos: @jenskochphoto

A post shared by Rammstein (@rammsteinofficial) on

«Crowdsurfet» med Pride-flagg

Hatkriminalitet mot LHBT-personer er på frammarsj i landet. 21. juli ble LHBT-aktivisten Yelena Grigorieva funnet myrdet i St. Petersburg. Navnet hennes hadde tidligere blitt publisert på en nettside som oppfordret leserne sine til å «jakte» på homofile.

Kysset fant sted kort tid etter en konsert i Polen, hvor medlemmer av bandet «crowdsurfet» i en gummibåt mens de veivet med et Pride-flagg. Stuntet skal ha vært en reaksjon på rapporter om vold mot LHBT-personer under landets Pride-feiring, den årlige markeringen av LHBT-personers rettigheter.

Pride-feiringen er ulovlig i Russland. Ifølge The Independent ble en lokal parade godkjent i fjor, men godkjenningen ble trukket tilbake på mindre enn et døgn.

Bandet slapp sitt siste album i mai, til strålende kritikk fra Dagbladets anmelder, som trillet en sekser på terningen.

Rammstein spiller på Ullevaal Stadion i Oslo 18. august.