Ramsalt action for hele familien

«SOS Svartskjær» er norsk barnefilm på sitt beste og mest naturromantiske.

FILM: Francis Ford Coppola har aldri vært en bedre regissør enn da han på begynnelsen av 70-tallet lagde tre filmer på tre år (og avsluttet med med den beste, «Gudfaren II»); Arne Lindtner Næss, som har regissert seks filmer på seks år, er derfor norsk barnefilms Coppola og «SOS Svartskjær hans «Gudfaren II», litt fordi begge filmene tematiserer narkotikakriminalitet, men mest fordi Lindtner Næss her peaker, han også.

Uimotståelig

Handlingen i «SOS Svartskjær» er lagt til den fiktive kystbygda Rotøy (og filmet i Øygarden i Hordaland), hvor den innflyttede 12-åringen Noora (Amina Hegvold Sanca) en dag tar til seg en selunge, både i protest mot en skuddkåt tysk seljeger i fjorden hennes, og fordi når en selunge bukter seg småklønete mot deg på svaberget, blunker med øynene, strekket hodet mot himmelen og vrir på det som et ubåtperiskop, hvem kan egentlig si nei? Ikke Arne Lindtner Næss i alle fall, som har stappet inn akkurat så mange partier med selene Zelma og Zelters fra Akvariet i Bergen (som deler rollen mellom seg like sømløst som Mary-Kate og Ashley Olsen ville gjort i glansdagene) som han kan tillate seg uten å øve vold mot den velkomponerte historien i bunn her

Dopdeal på avveie

Noora er ikke den eneste som har noe å skjule på Rotøy. I rorbua til hennes foreldre Eva og Baba (veldig sjarmerende spilt av Ragnhild Gudbrandsen og Banthata Mokgoatsane, broren til Tshawe i Madcon) bor tre Oslo-ungdommer som er på mottakersiden av en dopsmuglingsdeal Noora uforvarende vikles inn i.

Den mest kriminelt ærgjerrige av ungdommene spilles av Christian Rubeck, som framstår om mulig enda mer suspekt her enn i rollen som «Porno-Lars» i «Reprise». Han er bare en av flere - en annen er Nooras lillebror Morten (Sander Francis), som når situasjonen krever det av ham, virkelig kan sine Rambo-ruller - som medvirker til at «SOS Svartskjær» framstår som en tiltalende miks av godt skuespill, kystlivsromantisering og selploitation.