Ramsalt filmeventyr

Flott seilskuteeventyr med opplagt filmstjerne i sentrum.

FILM: Med dette eventyret blåses det nytt liv i seilene til en sjanger man skulle tro for lengst var sendt til opphogging. For ikke bare er denne røverhistorien fantastisk virkelighetsflukt, den er også så drevent gjennomført at den føles troverdig.

Krig til havs

Året er 1805, England er i krig med Frankrike. Krigen utspiller seg også på havet, og den stolte fregatten «HMS Surprise» blir angrepet av det franske krigsskipet «Achéron» utenfor kysten av Brasil. Britene unnslipper så vidt, men kaptein Jack Aubrey (Russell Crowe) og hans mannskap sverger hevn og legger seg i franskmennenes kjølvann.

Overveldet

Turen går rundt Kapp Horn og ender på Galápagos, hvor skipslegen, som også er ivrig hobby-naturviter, blir overveldet av artsrikdommen. Akkurat slik landsmannen Darwin ble 25 år seinere.

Filmen er basert på to av bøkene i Patrick O\'Brians populære serie, som gir detaljerte bilder av livet om bord. Peter Weir, som både i «Vitne til mord» og «The Truman Show» tok for seg mekanismene i lukkede småsamfunn, står heller ikke tilbake for å gå i detalj. Her er det oppkast og dritt, blod, gørr og brutal død.

Ramsalt humor

Men tro bare ikke at dette er tungt eller dystert.

Det serveres imponerende actionsekvenser og humor av det ramsalte slaget. Vennskapet mellom gutta er bra skildret, først og fremst mellom skipslegen (Paul Bettany, som spilte mot Crowe i «A Beautiful Mind») og kaptein Aubrey.

Crowes film

Rent teknisk er Peter Weirs film også imponerende. Bildene er storslåtte og lyden i særklasse. Når kanonkulene braser gjennom skipssiden, splintrer treverket så det er en skrekkblandet «Dolby Digital-fryd» å høre på.

På skuespillersiden er det mye bra, men dette er likevel Crowes film. Han er det nærmeste man kommer en klassisk mannlig filmstjerne i øyeblikket.

Samtidig er han også en dyktig skuespiller som makter å skape et sammensatt skikkelse av den autoritære, men sympatiske kapteinen. En Oscar-nominasjon er garantert.

Overflødig

«Master and Commander» er en skikkelig guttefilm, en skildring fra ei tid og et miljø der kvinner enten er noe tvilsomt man møter i ei havn, eller noe opphøyet som venter tålmodig hjemme. For at vi ikke skal tvile på kaptein Aubreys legning - hans favorittfritidssyssel er noe så lite macho som å spille fiolin mot skipslegens cello - er det lagt inn en kort-kort scene med en innfødt skjønnhet.

Ganske overflødig, da vi er helt innforstått med at kjærlighet og sex ikke har noen plass her.

Dette handler utelukkende om noble verdier som vennskap, mot, ære og tapperhet.

Og heidundrende moro.

I STORM OG STILLE: Russell Crowe seiler mot nok en Oscar-nominasjon i det storslåtte seilskuteeposet «Master and Commander». Er publikum enig med kritikerne, kan det fort bli flere filmer i serien om kaptein Jack Aubrey. Bokserien signert Patrick O\'Brian teller 20 bind, så det mangler ikke på råmateriale.